OMILJENO VOĆE

Pet stvari koje morate znati o jabukama

28.06.2013 u 09:29

Bionic
Reading

Rijetko kome nije poznata izreka kako jedna jabuka na dan čuva zdravlje, a nerijetko se i nazivaju kraljicama voća. Ovo bogato, svježe i sočno voće povezano je s brojnim zdravstvenim pogodnostima uključujući gubitak kilograma, poboljšanje plućne funkcije, niži rizik od srčanog udara, pojave karcinoma i bolesti srca

Međutim, iako je ovo zdravo voće sveprisutno, to ne znači da ne krije i neke tajne. Stoga je svakako korisno naučiti sve o voću koje zasigurno najčešće jedete, piše Huffington Post

Alergije na jabuke su alergije na pelud
Kada govorimo o alergijama na hranu, najčešće ćemo pomisliti na kikiriki, školjke ili pak jaja. No činjenica je da alergije na jabuke i nisu tako rijetka pojava. Stručnjaci vjeruju kako je za to odgovorna pelud breze koja se nalazi na površini sirove jabuke te da upravo ona izazova reakcije, a ne ono što se nalazi u samoj jabuci.

Jabuke su prava dijetna hrana
Velike količine vode i vlakana koje sadržava jabuka znače da ćete dulje vremena osjećati sitost bez obzira na nisku razinu kalorija koju sadržava (svaka jabuka ima otprilike 95 kalorija). No jabuke skrivaju još jednu veliku prednost: spoj koji se nalazi u kori te se naziva ursolična kiselina pokazala se vrlo učinkovitom u topljenju masnih naslaga, pojačavanju trošenja kalorija te smanjenju rizika od pretilosti.

Jabuke su raznovrsne
Jabuka je najraznovrsnija jestiva biljka na svijetu. Prema riječima stručnjaka za jabuke Rowana Jacobsena, samo u SAD-u nekada je postojalo više od 16 tisuća različitih sorti jabuka, danas ih pak na području Amerike ima oko 2.450 vrsta.


Bacamo oko 30 posto jabuke
Klasičnim i uobičajenim načinom jedenja jabuke, kružno oko jezgre, baca se i do 30 posto jabuke (između 20 i 30 kalorija).

Jabuke imaju puno zraka
Iako neke studije tvrde kako jabuke sadržavaju čak 25 posto zraka, prema pisanju Huffington Posta, količina zraka u ovom popularnom voću iznosi ipak 18 posto.