RECEPT

Panna cotta

19.11.2009 u 14:07

Bionic
Reading

Panna cotta je talijanski desert porijeklom iz Piedmonta. U prijevodu panna cotta znači kuhana krema. Ovaj kremasti desert po strukturi je sličan gustom pudingu, a pravi, puni okus daje mu preljev od malina

Potrebni sastojci:

500 ml slatkog vrhnja
2 ml arome vanilije
1 vrećica bijele želatine
150 g šećera u prahu
100 ml vode
200 g malina (svježih ili smrznutih)

Priprema:

Želatinu umočimo u malo hladne vode da nabubri. Slatko vrhnje ulijemo u lonac te dodamo bočicu arome vanilije (cca 2 ml).

Na laganoj vatri pustimo da vrhnje polagano zavrije pa ga kuhamo još 15 minuta. Nakon toga lonac maknemo s vatre.

U vrhnje zatim dodajemo otopljenu želatinu i miješamo dok se ravnomjerno ne rastopi.

Gotovu smjesu prelijemo (rasporedimo) u četiri jednake (vodom isprane) zdjelice, ohladimo ih na sobnoj temperaturi i stavimo ih u hladnjak na tri do četiri sata da se sadržaj stvrdne.

Na laganoj vatri u 100 ml vode, stalno miješajući, rastopimo 100 g šećera u prahu, sve dok ne dobijemo sirup od šećera. Kad uskipi, kuhamo jednu minutu pa dodajemo maline te ih dobro ugrijemo stalno miješajući.

Gotove maline serviramo na tanjuru kao podlogu za panna cottu.

Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com.