pasta e ceci

Ovakvo božanstvo okusa s osnovnim namirnicama mogu smisliti samo Talijani: Jednostavna i ukusna tjestenina recept je za savršen ručak

19.01.2022 u 11:10

Bionic
Reading

Hladni zimski dani jednostavno prizivaju toplu, okrepljujući hranu koja nam daje energiju, grije tijelo i daje mu nutritivno bogate sastojke. A što može biti bolje od jušnog, domaćeg, neizmjerno zadovoljavajućeg južnotalijanskog jela, paste e ceci

Ovdje je riječ o zapanjujuće jednostavnom receptu, vrlo sličnom onom za tradicionalnu talijansku tjesteninu s grahom (pasta e fagioli), vrlo popularnom domaćem jelu koje se priprema u središtu i na jugu talijanskog poluotoka. . Zaputite li se u Rim ili Napulj, ovo jelo često ćete viđati na jelovnicima brojnih restorana.

Potrebni sastojci:

  • 200 g suhog slanutka ili konzerva kuhanog slanutka od 400 g plus tekućina od kuhanja
  • 1 svjež lovorov list
  • 1 cijeli režanj češnjaka
  • 1 grančica svježeg ružmarina
  • 1 svježi ili sušeni čili, nasjeckan (po želji)
  • 400 g pelata, nasjeckanih
  • 200 g kratke tjestenine (kao što su ditalina, mista ili rombi)
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Ako koristite sušeni slanutak, noć prije stavite ga u zdjelu i prelijte hladnom vodom te iostavite da se namače u hladnjaku. Sutradan namočeni slanutak ocijedite i stavite u lonac, prelijte svježom vodom, dodajte lovorov list i kuhajte nekoliko sati ili dok slanutak ne omekša. Na kraju posolite po ukusu. Ne bacajte tekućinu od kuhanja jer će vam trebati za umak. Ako koristite slanutak iz konzerve, samo prijeđite na sljedeći korak.

U drugom loncu lagano zagrijte gnječeni režanj češnjaka, grančicu ružmarina i čili u nekoliko žlica maslinovog ulja. . Kad češnjak zamiriše i omekša, dodajte rajčicu i pustite da se dinsta nekoliko minuta.

Dodajte kutlaču punu tekućine od slanutka (ako ste koristili slanutak iz konzerve dodajte tekućinu iz konzerve) i oko dvije trećine slanutka. Preostali slanutak zgnječite u pire prije nego li ga dodate u lonac kako biste dobili kremasti, gusti umak.

Dodajte još tekućine od slanutka (ili vode ili temeljca) u umak dok ne postane prilično vodenast, a zatim dodajte tjesteninu i kuhajte dok ne postane al dente, a umak se ne reducira. Ako odlučite koristiti dugu tjesteninu, možete je skuhati odvojeno u drugom loncu, a zatim je jednostavno dodati u gotov umak.

Dok se tjestenina skuha, umak bi trebao biti kremast ne vodenast, ali ni pregust. Kao kremasta juha. Začinite solju i s dosta svježe mljevenog papra. Ulijte u male zdjelice, obilno prelijte maslinovim uljem i dodajte još svježe mljevenog papra.