SAVEZNICI NA TANJURU

Osam namirnica koje mogu smanjiti rizik od karcinoma dojke

18.10.2011 u 14:17

Bionic
Reading

U borbi protiv raka dojke važna je, kažu znanstvenici, zdrava tjelesna težina, ali nije nevažno ni što jedete. Evo koje biste namirnice trebali uključiti u svoju prehranu

Nikad nije kasno da počnete misliti od zdravlju svojih grudi i da malim promjenama životnog stila smanjite rizik od raka dojke, piše Huffington Post. Jedan od prioriteta bi trebao biti da ostanete vitku jer je održavanje normalne tjelesne težine jedna od metoda da se smanji rizik od karcinoma dojke, piše časopis Cancer. Druga su istraživanja pokazala da redovita tjelovježba također može smanjiti rizik. No ono što jedete jednako je važno. 'Žena može smanjiti rizik od oboljenja od karcinoma za dvije trećine pravilnom ishranom i održavanjem zdrave težine', kaže dr. Cheryl L. Rock, profesorica obiteljske i preventivne medicine na Sveučilištu u Kaliforniji. 'Čak i žena koja nosi BRCA1 ili 2 gen (dvije genetske mutacije koje nose rizik kod žena) mogu smanjiti šanse da obole.' Evo što bi trebalo biti u vašoj vrećici:

1. Šljive i breskve
Znanstvenici tvrde da šljive i breskve imaju istu razinu antioksidanata kao i borovnica koja se smatra moćnim antioksidantom, te da sadrže dvije vrste polifenola koji pomažu ubijanju stanica raka dojke, ostavljajući zdrave stanice netaknutima. To je doista dobra vijest jer tradicionalni načini liječenja često uništavaju zdrave stanice.

2. Orasi
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition and Cancer sugerira kako orasi mogu osujetiti rast raka dojke. U studiji medicinskog fakulteta Sveučilišta Mashall u Zapadanoj Virginiji znanstvenici su jednoj skupini miševa davali dnevne količine oraha koja je ekvivalent količini 57 grama za ljude, a druge su hranili normalnom hranom bez oraha. Nakon 34 dana, stopa rasta tumora kod miševa hranjenih orasima prepolovila se u odnosu na miševe koji nisu imali orahe u svojoj prehrani. Znanstvenici smatraju da orasi imaju antiupalna svojstva koji dolaze iz omega-3 masnih kiselina, fitosterola i antioksidanata koji ih čine dobrim saveznikom u borbi protiv karcinoma. Upozorenje: doza oraha od 50-ak grama nosi 370 kalorija.

Znanstvenici su ustanovili da antioksidansi i oleinska kiselina u maslinovom ulju potisnuli rast malignih stanica
3. Brokula
Sulforan, spoj koji postoji u brokuli, smanjivao je broj matičnih stanica raka dojke (koje utječu na proširenje raka i njegov povratak) u pokusima provedenim na miševima u istraživanju provedenom na Sveučilištu u Michiganu. Same brokule ne mogu dati dovoljno sulforana da biste postigli isti učinak, ali kako biste iz tog povrća dobili najviše, jedite ga sirovo ili samo kratko skuhano.

4. Losos
Uzimanje dodataka ribljeg ulja najmanje deset godina uzastopce može smanjiti rizik od duktalnog karcinoma koji je najčešći tip raka dojke, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Smatra se da omega-3 masne kiseline u ribljem ulju smanjuju upalne procese koji potiču razvoj karcinoma dojke. No možete izbjegavati dodatke prehrani i dobiti dovoljne količine omega-3 masnih kiselina jedete li oko 240 grama ribe (lososa, tunjevine, sardine) tjedno.

5. Maslinovo ulje
Još jedan razlog da posegnete za ekstradjevičanskim maslinovim ulje. Kad su znanstvenici u Barceloni štakorima s karcinomom dojke davali masnoće samo maslinovog ulja (za razliku od suncokretovog) otkrili su da antioksidansi i oleinska kiselina u maslinovom ulju potisnuli rast malignih stanica.

6. Peršin
Znanstvenici su otkrili da ova biljka može spriječiti rast zloćudnih stanica. Kod miševa čijoj se prehrani dodavao apigenin, spoj kojim su bogati peršin i celer, rasla je otpornost na razvoj malignih tumora. Stručnjaci preporučuju da na barem jelo dnevno dodate prstohvat svježe nasjeckanog peršina.

7. Kava
Kava bi mogla smanjiti rizik od agresivnog oblika raka dojki, tvrdi jedna studija objavljena ove godine u časopisu Breast Cancer Research. 'Jedno je od objašnjenja da antioksidanti iz kave štite stanice od oštećenja koja mogu voditi do karcinoma', kaže autor studije dr. Jingmei Li. Ipak, potrebno je još istraživanja da bi se potvrdile ove tvrdnje.

8. Grah
Veći unos vlakana može smanjiti rizik od karcinoma dojke, piše u studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition u kojoj se tvrdi da se za svakih 10 grama vlakana dodanih dnevnoj prehrani rizik od raka dojke smanjivao za sedam posto. Ta količina znači pola šalice graha dnevno. Bogati vlaknima su i ječam, leća, artičoke, grašak, datule i maline, piše Huffington Post.