DETALJ KOJI ČINI RAZLIKU

Obrve mogu uljepšati naše lice, a jednako tako ih pogreške pri oblikovanju mogu uništiti: Uz pomoć ove tehnike dovest ćete ih do savršenstva

08.10.2020 u 13:48

Bionic
Reading

Ako obrve mogu uljepšati naše lice i izgled, jednako tako ih pogreške pri oblikovanju mogu uništiti. Na svu sreću danas postoje brojne tehnike usavršavanja obrva, a jedna od trenutno najpopularnijih je microblading, odnosno trajna šminka. Međutim, najprirodniji izgled postići ćete transplantacijom obrva koja će vam omogućiti da vaše prorijeđene ili trajno izgubljene obrve ponovno rastu. Sve o ovom postupku detaljno nam je objasnila dr. Ana Maletić

Obrve su vrlo važan estetski dio lica, a sudjeluju i u mimici lica i izražavanju emocija. Važna funkcija obrva je u sprječavanju ulaska znoja i prašine u oči. Izgled obrva se mijenjao kroz povijest, od vrlo tankih do debelih, gustih.

Pozornost koja se u zadnje vrijeme pridaje obrvama, njihovom obliku, debljini, boji je u potpunosti opravdana. Moda je tu ključna, nakon što smo se nagledali jako tankih, pa skorom i potpuno iščupanih obrva, nacrtanih olovkom, konačno možemo odahnuti, sretni smo što su na red napokon došle prirodne i pune obrve. Nažalost mnogi ostaju bez tog značajnog detalja na licu, možda zbog nekakve nesreće ili su se jednostavno godinama igrali pincetom.

Obrve licu daju karakter, a pravilno oblikovanje može itekako pomoći da vaše lice bude mekano, da istaknete oči, da ga izdužite. Njihova boja i gustoća ovisi o tome kakvu kosu imate, tako da osobe sa tamnijom kosom sigurno imaju više posla kod uređivanja.

Svi već znamo da postoje saloni koji vam mogu pomoći da ih uredite, ali to samo ako imate što za urediti. Tako da slobodno ušetajte u neki salon i pokažite sliku neke poznate osobe poput Selene Gomez ili Kim Kardashian, koja ima savršene obrve. Jesu li to njezine prave obrve?

Budući da smo svi različiti, svatko ima svoj način. Trenutno je najpopularniji, microblading tehnika, tj nešto poput trajne šminke, ustvari tetovaže. Teta kozmetičarka treba itekako imati dobru ruku za to, a što ako ju netko pozove i ona trzne rukom.

Stručnjaci se slažu da nije važno da li su obrve tanke ili debele, da li su čupave ili besprijekorne, one jednostavno trebaju pratiti prirodnu liniju, prirodni luk.

Osim tih kozmetičkih intervencija, mnoge žene, a i muškarci pate jer su u nekoj nesreći izgubili ovaj bitan dio na licu. Novost je da i tu ima spasa, kao što se sada već ustalila transplantacija kose, isto tako se može transplantirati i obrve.

Jako je bitno kod transplantacije obrva ili kod transplantacije kose poznavati i primjenjivati sve tehnike i vađenja i usađivanja folikula jer nisu svi klijenti najbolji kandidati za pojedinu tehniku. Za vrhunski rezultat bitan je individualan pristup i odabir one tehnike koja je u tom slučaju najbolji izbor, a upravo dr. Ana Maletić primjenjuje najbolje tehnike i instrumente za ovaj zahvat, te u tome ima dugogodišnje iskustvo. Ona je jedina liječnica iz Hrvatske primljena u svjetsko udruženje najboljih liječnika koji se bave transplantacijom kose i drugih dlačica (ISHRS- international society of hair restauration surgery).

Tako da ona zna najbolje kako napraviti da vaše obrve ponovno rastu i budu prirodno lijepe.

Liječnica kaže da je najčešći uzrok gubitka obrva ili prorijeđenih obrva učestalo čupkanje. Vrlo često se obrve nakon dugotrajnog čupkanja ne oporave te je korijen zauvijek oštećen. Izgled obrva može biti i genetski uvjetovan, nasljedan. Do nedostatka dlačica u području obrva može doći i uslijed ozljeda i posljedičnih ožiljaka, te zbog opeklina. Neke sistemske bolesti, bolest štitnjače, lupus, dermatitisi, mogu dovesti do gubitka obrva, a i konzumiranje nekih lijekova kao nus pojavu ima gubitak dlačica u obrvama. Starenje kao neminovan životni proces, kako dovodi do pojačanog gubitka kose, tako dovodi i do pojačanog gubitka obrva.

Kod gubitka kose i nekih bolesti vlasišta, mogu se gubiti i dlačice u području obrva. Ako nismo zadovoljni s izgledom, oblikom ili gustoćom obrva, transplantacija obrva daje odlično rješenje.

'Prije transplantacije obrva potrebno je obaviti detaljan pregled obrva i vlasišta trihoskopskom kamerom, te se dogovara s klijentom izgled obrva. Nakon toga može se procijeniti koliko je folikularnih jedinica potrebno transplantirati u područje obrva. Obavezno prije samog zahvata radimo i procjenu zdravstvenog stanja klijenta', kaže dr. Maletić.

Zahvat se radi u operacijskoj sali po najvišim svjetskim standardima. Prvo dezinficiramo vlasište i lice, te pokrivamo sterilnim pokrivalima. Nakon toga se daje lokalna anestezija u područje rada, a sam zahvat nije bolan.

'Ovaj zahvat zahtijeva posebnu pedantnost u radu, te ga radimo s lupama. Kod vađenja folikularnih jedinica s donorske regije biramo one na kojima su dlačice koje su najsličnije po debljini dlačicama na obrvama kako bi dobili prirodan izgled. Dlačice se najčešće uzimaju sa zatiljnog dijela vlasišta. U ovom slučaju možemo primijeniti FUE ili STRIP tehniku. Kod FUE tehnike, folikularne jedinice vadimo jednu po jednu s donorske regije specijalnim instrumentima koji su najčešće promjera 0.6-0.8 mm. Kod STRIP metode izrezujemo dio sa zatiljnog dijela vlasišta, te taj izrezani dio režemo na manje dijelove – folikule. Ovo se radi pod mikroskopom da se folikuli ne bi oštetili. Ranu na zatiljnom dijelu vlasišta šivamo na poseban način, tako da kosa proraste kroz ožiljak', objašnjava dr. Maletić.

Folikule se zatim broje, slažu na specijalne podloške i čuvaju u hranjivoj otopini na niskoj temperaturi da bi preživjeli period dok su izvan tijela. Nakon toga folikule se usađuju u područje obrva. Pri usađivanju se pazi na kut i smjer pod kojim će se folikule usađivati.

Sam zahvat traje nekoliko sati, ovisno o tome koliko je folkularnih jedinica potrebno transplantirati u područje obrva.

Dlačice nakon desetak dana od transplantacije obično ispadnu, te ponovno izrastu iz transplantiranih korjenova nakon 15-16 tjedana. 'Kod nas se vrlo često događa da dlačice nakon transplantacije ne ispadnu nego da samo nastave rasti. Ovo se događa zbog naše izuzetno fine tehnike kod koje folikularne jedinice ne doživljavaju veliki šok tijekom mijenjanja mjesta. Konačan rezultat je nakon 6-12 mjeseci od transplantacije. Ukoliko se želi dodatno pogustiti obrve, drugi akt transplantacije se može napraviti nakon 6-12 mjeseci od prvog akta, no najčešće se željena gustoća dobiva već nakon prvog akta transplantacije', kaže liječnica.

Transplantacija obrva za razliku od drugih metoda daje trajno rješenje, a dr. Maletić izdvojila je nekoliko primjera klijenata koji su bili na transplantaciji obrva i njihove životne priče.

'Gospođa koja je bila na tetoviranju obrva, nije bila zadovoljna s izgledom obrva nakon tetoviranja, nakon toga je išla na prekrivanje tetovažom bojom kože, te nakon toga ponovno tetoviranje u boju obrva. Nakon svega nije se opet postigao željeni izgled, te se odlučila na lasersko uklanjanje tetovaže pri čemu se nije uspjelo ukloniti pigment jer je tetovaža imala 3 sloja. Nakon svega izgubila je i one obrve koje je imala prirodne od puno raznih tretmana. Gospođa je bila u depresiji, rekla je da gotovo uopće ne izlazi u javnost zbog izgleda obrva, te da joj je najgore kad dođe toplo vrijeme jer joj se šminka koju mora nanositi u puno slojeva da bi prikrila izgled obrva topi od vrućine, a u moru se nije kupala nekoliko godina zbog problema s obrvama. Transplantirali smo dlačice sa zatiljnog dijela vlasišta u područje obrva. Nakon 6 mjeseci gospođa je došla na kontrolu, vedra, vesela i nasmijana, te je rekla da se napokon vratila normalnom životu.

Djevojka koja je nastradala u prometnoj nesreći pri čemu je dobila ozljede desne strane lica, izgubila je i više od pola desne obrve. Došla je kod nas pitati što bi se moglo učiniti. Predložila sam transplantaciju dlačica u područje obrva, te smo taj zahvat i napravili. Na kontroli, ona je opet sretna mlada djevojka kojoj je vraćena ljepota njenih obrva kakve je imala i prije prometne nesreće.

Dječak koji je zadobio opekline lica i tijela, izgubio je i dlačice na 2/3 obrve i dijelu vlasišta. Došao je s roditeljima kod mene na pregled. Dogovorili smo transplantaciju dlačica u područje obrva i transplantaciju kose. Na kontroli je predivno bilo vidjeti osmjeh na licu dječaka i njegovih roditelja.'