OPREZ

Nikad niste zadovoljni kolačima koje ste napravili? Možda i vi radite ove greške

22.03.2021 u 08:59

Bionic
Reading

Ako ste i vi među onima koji se uvijek razočaraju konačnim rezultatom prilikom izrade kolača ili torti, možda radite neke od vrlo čestih greški

Entuzijastično ste prionuli na posao i držali se svih stavki recepta, no torta uopće nije ispala onako kako ste priželjkivali? Ukoliko vam ovaj scenarij zvuči vrlo poznato, vjerojatno ste i vi napravili pogrešne korake prilikom izrade.

Evo nekoliko najčešćih grešaka pri izradi slastica:

Ne držite se recepta

Ako u receptu stoji da se obavezno mora dodati prstohvat soli ili da se brašno treba prosijati, slijedite te upute. Ovo se naravno odnosi i na precizno mjerenje sastojaka. Ukoliko maslac mora biti na sobnoj temperaturi, izvadite ga na vrijeme iz hladnjaka, oko sat vremena prije nego što krenete pripremati kolač. I nikako nemojte zamjenjivati prašak za pecivo sodom bikarbonom - to nikako nije dobra ideja.

Izbor kalupa

Ukoliko npr. u receptu stoji da se torta treba peći u kalupu od 26 cm, onda nemojte koristiti onaj od 22 cm. Ne samo da će imati 'brežuljak' u sredini ako koristite kalup manji od potrebnog, već bi se i smjesa mogla izliti po pećnici.

Zaboravljate papir za pečenje

Ponekad nije dovoljno samo namastiti i pobrašniti kalup. To vam ipak ne može garantirati da ćete uspjeti u komadu izvaditi tortu ili kolač iz kalupa. Najbolje je dno i stranice kalupa obložiti papirom za pečenje, pogotovo ako radite slastice s gustom smjesom.

Ne zagrijete dovoljno pećnicu prije početka

Obavezno uključite pećnicu na vrijeme i ne stavljajte kolač u nju dok ne postigne određenu temperaturu, inače se može dogoditi da se tijesto uopće ne digne.

Oprezno sa zaglađivanjem biskvita

Kad izlijete biskvit u kalup, nemojte ga puno tapkati špatulom, nego ga trebate poravnati u maksimalno dva do tri pokreta ili naginjanjem kalupa lijevo - desno.

Otvorili ste vrata pećnice tijekom pečenja

Ne možete odoljeti, a da malo ne zavirite u pećnicu dok se slastica peče? Nemojte! To je posebno bitno kod kolača bez brašna i cheesecakea, jer će otvaranjem vrata hladni zrak ući u pećnicu pa će kolač naglo splasnuti.

Izvadili ste prerano kolač iz pećnice

Je li kolač pečen, najbolje ćete provjeriti običnom čačkalicom. Ubodite je u kolač i ako je čista kad je izvadite, znači da je pečen. Ako su smjesa ili mrvice ostale na njoj, znači da ga treba još malo držati u pećnici. Stoga nemojte otvarati vrata pećnice - osobito tijekom prvih 20 minuta, jer će se tijesto, ako se i diglo, spustiti.