božićni ugođaj

Ne znate kako biste uredili dom za blagdane? Dizajnerica Mirjana Mikulec ima nekoliko jako dobrih ideja

16.12.2018 u 16:23

Bionic
Reading

Dvojite između modernog stila uređenja doma za Božić i tradicionalnih crveno-zelenih tonova, no niste sigurni kako bi to izgledalo u konačnici? Voljeli biste ove godine isprobati nešto novo, ali nemate ideja? Mirjana Mikulec, jedna od naših najpoznatijih dizajnerica interijera koja godinama vodi emisiju 'InDizajn', otkrila je za tportal nekoliko inspirativnih savjeta za uređenje doma za nadolazeće božićne blagdane

Svi se vesele božićnom ugođaju, poklonima, kićenju bora, lampicama, uživanciji ispred TV-a uz omiljeno piće ili pripremanju svečanih delicija, no ukoliko su vam dojadili isti ukrasi koji svake godine izvlačite iz ormara, zasigurno će vam koristiti ideje za uređenje doma koje je čitateljima tportala otkrila Mirjana Mikulec.

Naša poznata dizajnerica dala je dva prijedloga za uređenje doma, za ljubitelje tradicionalnog i za one koji vole moderne interijere.

'Božić je posebno vrijeme u godini i zato ga volimo obilježiti sa stilom. Planiramo blagdanski makeover tjednima prije, razmišljajući kako bismo ukrasili svoj dom. Često nas u traženju inspiracije prate nedoumice jer je izbor doista velik i sviđa nam se puno toga, a s druge strane, iako znamo da u dekoracijama smijemo malo i pretjerivati, želimo da sve ipak bude skladna cjelina i da naše dekoracije učine da dom zablista. Jedna od većih dilema svakako je ona hoćemo li se prikloniti sigurnoj i uhodanoj tradiciji ili se pak odvažiti na stilski iskorak i neke modernije varijante', kaže Mirjana Mikulec.

  • +6
Savjeti Mirjane Mikulec za božićno uređenje doma Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Mihalić

Tradicionalno uređenje u crveno-zelenim tonovima

Prva asocijacija na božićne blagdane su zelena, crvena, zlatna i srebrna, kaže Mirjana Mikulec.

'Ove boje su simbol blagdana i najčešći odabir u dekoriranju doma jer tradicija je ono što je usko vezano za njih i mnogi ne žele odustati od nje. Upravo im ona budi onu slatku nostalgiju, tipičnu za blagdane. Za ljubitelje klasike predlažem dvije varijante ukrašavanja doma u kojima je crvena u glavnoj ulozi i u oba primjera možete se uvjeriti kako ova nijansa sjajno funkcionira u bilo kojem stilu. Stoga ako imate moderan ili minimalistički uređen dom - birajte slobodno crvenu boju na dekoracijama. Dom će biti jednostavnije urediti u tradicionalnim bojama, crvenoj i zelenoj, kada je baza neutralna - siva, bijela i bež bit će savršena podloga. Tako i dekoracije više dolaze do izražaja', mišljenja je Mirjana.

Dodaje kako se uz pažljivo doziranje uzoraka, motiva i boja u interijerima čija je baza daleko od neutralne može postići harmonija, tako da prostor neće izgledati napadno.

'U tom slučaju birajte dekoracije koje nemaju naglašen volumen, nego su jednostavnijih linija, a aranžmani, kao i božićno drvce, s manje različitih detalja. Želite li unijeti dašak modernosti, ubacite poneki detalj koji je u trendu, a dobar primjer je dekoracija od drvenog panela koji sam ukrasila svjetlećim zvjezdicama. Umjesto njih, na panel se mogu objesiti kuglice ili tipične figurice te od njih napraviti zanimljiva kompozicija kojom ćete unijeti božićni duh inspiriran tradicijom, ali moderniziran. Isti takav efekt postići ćete kuglicama koje ćete obući u novo ruho - umotati ih poput bombona u krep ili neki sjajni papir. Tako ćete koketirati s trendovima i biti usput kreativni, no ostati dosljedni tradiciji', objasnila je dizajnerica.

Pastelna simfonija za ljubitelje modernog stila

Božićno drvce, kao i sve ostale dekoracije koje uljepšavaju naš dom, tijekom blagdana zbilja ne moraju biti u crveno-zeleno-zlatnoj kombinaciji.

'Iako je ovo provjeren odabir kojim igrate na sigurno, možda je baš ovaj Božić vrijeme da razmislite o nekoj smjelijoj i neobičnijoj varijanti kako bi bila usklađenija s vašim modernim domom. Pri ukrašavanju doma uzmite si slobodu i dopustite svojoj kreativnosti da dođe do izražaja, poput inspiracije pastelnim tonovima koja će vam biti dobar vjetar u leđa', savjetuje Mirjana Mikulec.

Dakako, to nipošto ne znači da se posve morate odreći klasike.

'Sjajne kuglice i girlande, lampice svih oblika i boja, kao i zlatne i srebrne površine, i više su nego dobrodošle. Pastelne nijanse, pored onih prirodnih od zelenila i drveta, vole upravo takve akcente. U tirkiznoj varijanti kombinirani su upravo takvi dodaci kako bi se postigao dojam raskoši i elegancije te zadržao dašak tradicije, no moderan stil i dalje dominira, što nam je i bila namjera', kaže Mirjana Mikulec.

Za moderniji štih, dodaje, odaberite kuglice sa sedefnom površinom ili od mutnog ili posve prozirnog stakla te njima ukrasite, baš u skladu s trendovima, ne samo božićno drvce, nego i komode, police i stoliće.

'Veliki su hit kuglice kombinirane s drugim dekoracijama i lampicama, smještene u prozirne zdjele ili velike čaše. Također, moderni ugođaj u vaš dom unijet će uski borovi, koji su postali pravi hit, a posljednja novost u svijetu trendi dekoracija kombiniranje je dva uska drvca različitih veličina. Birajte vijence i aranžmane koji umjesto tradicionalne zelene kao bazu imaju bijelu ili neku pastelnu boju - ružičastu ili sivu. Ako vas brine to da prostor ovako dekoriran neće biti dovoljno topao i da se možda neće osjetiti prava blagdanska atmosfera - ne brinite. Svijeće, lampice i nježni pastelni tonovi unijet će pravu blagdansku čaroliju, jednako kao i tradicionalna kombinacija zelene i crvene', otkriva Mikulec.