PAZITE ŠTO NABAVLJATE

Ne tugujte za Lassie ako se ne vrati kući: Dugodlaki škotski ovčar najagresivnija je pasmina

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 04.05.2021 23:34
  • Objavljeno 04.05.2021 u 23:34
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

Manji, stariji i muški psi pokazuju veću sklonost prema režanju i lajanju na ljude, pokazalo je istraživanje, a znanstvenici su otkrili i da neke pasmine imaju veću vjerojatnost od drugih da pokažu agresivno ponašanje. Najagresivniji od svih pokazali su se dugodlaki škotski ovčari, pasmina koju po psećem liku iz kultnog filma često nazivamo i Lassie

Nasuprot njima, pokazalo se da su najmanje agresivni labradori i zlatni retriveri, omiljene pasmine zbog poslušnog temperamenta i blage naravi.

Istraživanje na više od 9000 kućnih ljubimaca, koji su pokrili 24 različite pasmine, proveli su istraživači Sveučilišta u Helsinkiju, a proučavali su aspekte pseće osobnosti koji utječu na vjerojatnost da pokažu agresivno ponašanje prema ljudima.

Utvrđena je veća vjerojatnost da će se mali psi ponašati agresivno nego srednji i veliki psi, ali zbog njihove ih veličine često ne doživljavaju kao prijetnju pa se njihovim lošim ponašanjem niti ne bave.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports takođžer otkriva da su muški psi agresivniji od ženskih i da kastracija nema nikakvog utjecaja na njih.

Utjecaj na agresivno ponašanje psa ima i iskustvo njegovog vlasnika, otkrili su istraživači, a veću vjerojatnost za agresivno ponašanje imaju prvi psi vlasnika.

Nadalje, manje agresivnije ponašat će se psi koji žive u društvu drugog psa ili pasa, nego oni koji su u kućanstvu bez psećeg društva.

No, više od bilo kojeg drugog čimbenika, osim u poodmakloj dobi, na agresivno ponašanje psa utječe njegova pasmina.

'Prema našim podacima, dugodlaki škotski ovčar, pudl (toy, patuljasti i srednji), i patuljasti šnaucer, najagresivnije su pasmine', kaže profesor Hannes Lohi sa Sveučilišta u Helsinkiju.

Lohi napominje da je prethodnim studijama utvrđena bojažljivost kod dugodlakih škotskih ovčara, dok je za druge dvije najagresivnije pasmine već primijećeno izražavanje agresivnosti prema nepoznatim ljudima.

Očekivano, kaže Lohi, popularne pasmine labrador i zlatni retriver potpuno su druga krajnost i ukazuje na važnost toga da se ljudi koji razmišljaju o nabavi psa dobro upoznaju s porijeklom i potrebama pasmine.

'Što se uzgajivača tiče, trebali bi obratiti pažnju na karakter kandidata pri selekciji za razmnožavnje, jer se i bojažljivost i agresivno ponašanje nasljeđuju', napominje Lohi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!