neki novi okusi

Lavanda je puno više od cvijeta prekrasnog mirisa: Evo kako je možete koristiti i u omiljenim receptima

15.10.2021 u 14:42

Bionic
Reading

Lavanda je znatno više od mirisnog ukrasa. Saznajte kada i kako koristiti ovaj predivni i aromatični cvjetni sastojak u svojim omiljenim receptima

Gnječenje i mrvljenje grančice lavande u trenutku će osloboditi poznat i intenzivan miris. Tradicionalno ključni sastojak sapuna, eteričnih ulja i vrećica za održavanje svježine u ormarima, ova mirisna biljka ima i zasluženo mjesto u kulinarstvu. No, upotreba lavande kao jestive biljke zapravo je vrlo nova tehnika obzirom na njezino mediteransko podrijetlo te drevno korištenje kako za izradu parfema tako kao i lijek.

Uz umjereno korištenje te mudro spajanje sastojaka, korištenje lavande prilikom kuhanja može dodati uzbudljivu novu dimenziju vašim jelima, od koktela od lavande do aromatičnih slastica. Zajedno s nekim poznatijim drvenastim jestivim biljem iz obitelji Lamiaceae, poput origana, ružmarina, kadulje, vriska I majčine dušice, lavanda je porijeklom s Mediterana. Vjerojatno vam je prepoznatljiv njezin snažan i opojan miris koji vas obavija dok koračate po suhom, kamenitom području obasjano jakim suncem. Divlje, žilave biljke, prilagođene su suhim ljetima i vlažnim zimama te izgledaju vrlo različito od bujnih višegodišnjih biljaka koje rastu u vrtovima ili na kultnim poljima lavande čiji je uzgoj namijenjen tržištu eteričnih ulja.

Poput većine biljnih namirnica, lavanda ima kozmetička i ljekovita svojstva koja su se dopala Egipćanima, Grcima i Rimljanima, a potonji su ovu biljku često koristili za kupke. Cijenili su ovu predivnu biljku i puno prije nego li se mogla analizirati njezina fitokemija: lavanda sadrži linalol, prirodni terpenski alkoholi koji ima antimikrobna svojstva. To znači da u terapijskim dozama može biti ljekovit, a u koncentriranom obliku (poput eteričnih ulja), otrovan ako se proguta. Što se tiče kulinarstva i kuhanja s lavandom, potrebne su male količine lišća ili cvijeća koje se smatraju sigurnima.

Koji dijelovi lavande su jestivi?

Pomislite na ružmarin: koristimo njegovo moćno lišće nalik iglicama, dok su njegovi raskošni cvjetovi sezonski bonus. Listovi lavande su jestivi i vrlo su jakog okusa. Ako koristite cvijeće, skinite ga s klasa ili ga upotrijebite cijelo. Osušena lavanda izuzetno dobro zadržava aromu i okus, baš kao i svaka drvenasta biljka, te traje nekoliko mjeseci u hermetički zatvorenoj staklenci. Ako svježu lavandu zamjenjujete sušenom, povećajte količinu koja je navedena u receptu za tri - jedna žličica osušene lavande jednaka je oko tri žličice svježe.

Prilikom kupovine sušene lavande, kupujte onu za kulinarske potrebe, a kod svježe lavande provjerite da nije tretirana herbicidima. Također, možete se odlučiti sami posaditi grm lavande u vrtu ili u teglici na prozoru te uvijek imati dostupan svjež i provjeren začin.

Kako koristiti lavandu za kuhanje

I tu ružmarin može poslužiti kao odličan primjer i nit vodilja. Ružmarin je prodorno opor i savršeno paše u receptima koji su ili jako slani (na primjer, pečena janjetina) ili slatki i voćni (na primjer, desertno vino s narančama), a tu su i kokteli s ružmarinom. U svakom slučaju, zamijenite ružmarin lavandom u receptima koje inače pripremate i provjerite što vam se najviše sviđa.

Osim toga, tu je niz recepata s lavandom. Prva na popisu svakako je sol s lavandom koja je doista sjajan začin za imati pri ruci – sjajan odabir za začinjavanje mesa za roštilj ali i ukusan začin za pečeno korjenasto povrće. A tu je i nezamjenjiv šećer s lavandom, zatim med s lavandom koji se dobiva infuzijom neutralnog meda sa svježom ili osušenom lavandom. Mirisni med upotrijebite u umacima i masnoći od pečenja mesa, umiješajte u umirujuću šalicu vrućeg crnog čaja, protresite s džinom i limunovim sokom (citrusi s lavandom općenito su odlična kombinacija), prelijte ga preko voćne salate ili ukrasite tortu od sira. Lavanda se također odlično snalazi kod pripreme koktela i napitaka, a broj recepata je doista velik, od osvježavajuće bezalkoholne limunade od lavande do elegantnog šampanjca od lavande.

Kako koristiti lavandu prilikom pečenja

Torte od borovnice i lavande ljetna su poslastica, a glazura od lavande najljepši je preljev za party kolačiće. Grožđe i lavanda također su sjajan spoj pa nije loša ideja istražiti recepte s tim sastojcima. A ne treba zaboraviti i na suhe keksiće kojima će lavanda dati posve novi okus.