NIJE SAMO STVAR ESTETIKE

Krivi izbor grudnjaka može uzrokovati i zdravstvene probleme: Znate li odabrati pravu veličinu?

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 22.08.2019 16:39
  • Objavljeno 22.08.2019 u 16:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Izbor prave veličine grudnjaka nije samo stvar estetske prirode, a neodgovarajuća veličina može prouzročiti i zdravstvene probleme. Preuski grudnjaci mogu oštetiti tkivo dojki ili uzrokovati probleme s disanjem. Ukoliko ne pružaju adekvatnu podršku, grudnjaci vam mogu uzrokovati bolove u vratu, ramenima i leđima pa čak i uklještenje živca, ali i povećati šanse za preuranjenu pogrbljenost. Znate li odabrati pravu veličinu grudnjaka?

Kod označavanja veličine grudnjaka koriste se brojčane i slovne oznake, pri čemu se brojčana vrijednost odnosi na osnovnu veličinu grudnjaka koju određuje vaš podprsni opseg ili opseg leđa, dok je slovima označena veličina košarica koju određuje opseg vaših prsa.

Osnovna veličina grudnjaka

Za određivanje osnovne veličine grudnjaka potrebno je izmjeriti opseg leđa, što ćete učiniti tako da krojačkim metrom mjerite preko leđa u visini leđnog izreza (mjesto gdje obično zakopčavate grudnjak), a naprijed neposredno ispod prsa.

Od dobivene vrijednosti treba odabrati osnovnu veličinu grudnjaka koje su zaokružene na brojeve djeljive s pet, a određene su tako da svaka odgovara i opsegu 2 centimetra manjem manjem i dva centimetra većem od označenoga. Tako vrijednost 85 odgovara izmjerenom opsegu leđa od 83 do 87 centimetara.

Veličina košarica

Pri određivanju veličine košarica morate znati opseg prsa što ćete izmjeriti tako da krojački metar postavite preko leđa u visini leđnog izreza i preko prsnih bradavica povučete ga do prsne kosti (udubina između grudi). Iz razlike koju dobijete oduzimanjem opsega leđa od prsnog opsega određuje se veličina košarica na način prikazan u tablici.

RAZLIKA                     OZNAKA

12-14 centimetara       košarice A

14-16 centimetara       košarice B

16-18 centimetara       košarice C

18-20 centimetara       košarice D

20-22 centimetara       košarice E

22-24 centimetara       košarice F

24-26 centimetara       košarice G

26-28 centimetara       košarice H

28-30 centimetara       košarice I

30-32 centimetara       košarice J

32-34 centimetara       košarice K

Prema tome, ako opseg vaših leđa odgovara osnovnoj veličini grudnjaka 75, a opseg vaših prsa je između 93 i 95 centimetara, najvjerojatnije vam odgovara grudnjak s oznakom veličine 75D.

Ako grudnjake naručujete preko web trgovina izvana, vjerojatno ćete primijetiti osnovne veličine značajno manjih vrijednosti. Međutim, to ne znači da su opsezi leđa žena u tim zemljama manji, nego da umjesto centimetara kao mjernu jedinicu za duljinu koriste inche (2,54 centimetra).

Također, primijetit ćete i dvostruke slovne oznake, a njima su označene međuveličine pa se tako oznaka CC odnosi na veličinu između C i D.

  • +2

Novi trend vidljivih grudnjaka

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Odabir pravog grudnjaka još nije gotov

Određivanjem oznaka veličine grudnjaka zadatak nije gotov, jer osim po veličini, grudi se razlikuju i po obliku. Odgovara li vam određeni grudnjak i pruža li savršenu potporu tamo gdje treba, znat ćete tek kad ga stavite, ali i tada se treba pridržavati određenih pravila.

Traka grudnjaka mora prianjati uz vaše tijelo čvrsto i ravno, a zavučete li pod nju dva prsta trebali biste osjetiti lagani otpor. Ako je previše labavo, potrebna vam je ipak manja veličina, a ako imate problema s uvlačenjem prstiju, isprobajte sljedeći veći broj.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Naramenice su ključni dio vašeg grudnjaka. Zategnuti remenčići naramenica ne znače bolju podršku grudima i trebali bi udobno ležati na remenima, bez pritiskanja, urezivanja, ali i klizanja. Vrlo je važno da su na obje strane jednako zategnute.

Središnji dio grudnjaka, komadić tkanine između košarica, trebao bi se priljubiti između vaših grudi, ali ne da se urezuje u kožu. Ostane li između njega i kože mjesta, morate uzeti veći grudnjak.

Birate li grudnjak sa žicom, vrlo je važno pripaziti da slijedi prirodnu krivulju baze vaših dojki. Prelazi li žica preko baze dojke ili je previše ispod, neće ispunjavati svoju funkciju, a upravo bi taj dio trebao pružiti najveću potporu grudima.

Ako su svi ostali dijelovi grudnjaka pravilno podešeni, košarice bi trebale biti savršeno oblikovane prema krivulji dojke, bez ikakvih nabora, praznina ili pritiskanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!