RECEPT

Kremšnite

23.11.2009 u 14:10

Bionic
Reading

Kremšnita ima svakakvih: posutih šećerom u prahu, bez gornje kore, ali s čokoladom na vrhu, s malo pjene od bjelanjaka ispod gornje kore, onih s više kora i marcipanom. Ipak, one najjednostavnije su nekako i najbolje. Malo truda i vi ih već danas možete imati na svom stolu

Potrebni sastojci:

250 g lisnatog tijesta
6 jaja
7 g vanilin šećera
1 vrećica praška za puding od vaniliije
3 žlice škrobnog brašna
3 žlice brašna
8 žlica šećera
1 l mlijeka
50 g šećera u prahu

Priprema:

Lisnato tijesto otopimo na sobnoj temperaturi, podijelimo ga na dva jednaka dijela te oba dijela razvaljamo na pobrašnjenoj dasci na veličinu lima u kojem ćemo slagati kremšnite. Obje polovice zatim (jednu po jednu) ispečemo u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva s obiju strana do zlatno žute boje. U dvije zasebne zdjele odvojimo bjelanjke od žumanjaka.

U zdjelu sa žutanjcima ulijemo 200 ml mlijeka, dobro izmiješamo pjenjačom i redom dodajemo ostale sastojke stalno miješajući i pazeći da ne ostanu grudice (prašak za puding, škrobno brašno, prosijano brašno te vanilin i običan šećer). Sada u loncu zakuhamo osam decilitara mlijeka, polako i uz stalno miješanje dodajemo pripremljenu smjesu te sve zajedno dalje uz stalno miješanje kuhamo nekoliko minuta odnosno dok ne zgusne (gotovu kremu maknemo s vatre).

Od bjelanjaka istučemo čvrst snijeg i nježno ga umiješamo u još vruću kremu. Jednu koru lisnatog tijesta izrežemo na veličinu dna četvrtaste posude sa stjenkama i na nju izlijemo zgotovljenu kremu za kremšnite.

Drugu koru narežemo na jednake kvadrate veličine kremšnita (da nam se kasnije kod rezanja kremšnita gornja kora ne uvija i ne lomi) pa njima prekrijemo kremu. Ovako pripremljene kremšnite ostavimo da se ohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih posipamo šećerom u prahu i možemo poslužiti.

Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com