BLAGODATI PRIRODE

Koji jesenski plodovi čine čuda za naše zdravlje?

03.10.2011 u 10:23

Bionic
Reading

Jesenske namirnice koje sada lako nalazimo u trgovinama i na tržnicama čuvaju nam zdravlje. Neke od njih imaju posebna svojstva i mogu nam pomoći s tegobama poput prehlade

Murve obiluju željezom

Murve su pravo blago za krvnu sliku i njihove su blagodati na vrhu liste među ostalim bobicama. Bogate su željezom, hrane crvene krvne stanice i sprečavaju anemiju. U sto grama ima oko 1,85 miligrama željeza, rekla je doktorica Sarah Wilson za Daily Mail. Osim što su bogate željezom, murve obiluju vitaminom C i resveratrolom, antikosidantom koji se inače nalazi i u grožđu. Neke novije studije pokazuju da ta supstanca pomaže u borbi protiv raka.

Lješnjaci čuvaju srce

Imaju visoki postotak mononezasićenih masti koje su dobre za snižavanje kolesterola. Studija od prije nekoliko godina dokazala je da je oko 35 posto muškaraca koji su redovno jeli lješnjake smanjilo rizik od srčanih bolesti. Osim što sprečavaju povišeni kolesterol, dobri su protiv aritmije jer sadrže kiseline omega-3.

Šipak štiti od prehlade

Sirup od šipka pametno je piti čim se prehladite jer ima tisuću puta više vitamina C od naranči i limuna. Osim vitaminom C, bogat je vitaminima D i E te kalcijem i željezom, objasnila je Sarah Wilson.

Borovnice čuvaju vid

Antioksidanti antocijani, koji se nalaze u borovnicama, korisni su jer čuvaju tkivo u očima i sprečavaju zamagljenje vida, ali i čuvaju krvne žile. Poznato je da su borovnice dobre protiv rasta tumora.