MORATE IH PROBATI

Karmela Vukov Colić podijelila je dva slasna deserta, uvijek rado viđena na blagdanskom stolu

19.12.2020 u 18:30

Bionic
Reading

Protekle predblagdanske dane omiljena televizijska i radijska voditeljica, a odnedavno i autorica kuharice, Karmela Vukov Colić, uglavnom provodi s kuhačom u ruci. Nakon što je okitila svoj dom, bacila se u pripremu omiljenih blagdanskih slastica, a nedavno je na svom gastro blogu podijelila recepte koji bi se u ovo omiljeno vrijeme u godini trebali naći na svakom stolu

Kao prijedlog za blagdanski stol, Karmela Vukov Colić otkrila je svoj recept za božićni puding - vrstu pudinga koji se za blagdane tradicionalno poslužuje u Velikoj Britaniji i Irskoj. Ni jedan blagdanski stol nije potpun bez neizostavnih božićnih kolačića pa je, u moru recepata koji se nude na internetu, bivša HRT-ova voditeljica dala i svoj doprinos.

Božićni puding

Sastojci

  • 450 g suhog voća (žutih i tamnih grožđica, brusnica, višanja, bijelog duda, datulja)
  • 1 manja jabuka, oguljena i narezana na kockice
  • 40 g krupno sjeckanih badema
  • 1 žl kandirane limunove korice
  • cimet, muškatni oraščić
  • 1 naranča (korica i sok)
  • 50 g krušnih mrvica
  • 100 g pirovog brašna
  • 100 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 3 žlice ruma
  • maslac za posudu
  • rum za flambiranje

Priprema

1. Voće pomiješajte s rumom i ostavite 1 h.

2. Maslac tucite metlicom sa šećerom i svježe ribanom koricom. Dodajte jedno po jedno jaje.

3. Brašno pomiješajte sa začinima i umiješajte u smjesu jaja i maslaca. Dodajte i sok od naranče, prezle i voće s rumom. Sve dobro izmiješajte drvenom kuhačom.

4. Smjesom punite jako namašćen kalup ( na čije ste dno stavili okrugli komad masnog papira), prekrijte papirom za pečenje, a zatim duplom folijom. Zavežite konopac oko posude i napravite omču. Puding kuhajte u vreloj vodi (do pola posude – ispod pudinga možete staviti preokrenut tanjurić ili metalni poklopac staklenke) 4 sata. Povremeno dolijevajte vruću vodu da puding ne ostane na suhom.

5. Ovakav puding možete čuvati jako dugo, samo ga prije upotrebe ponovno parite bar 1 h.

6. Topli, kuhani puding preokrenite na tanjur, ako želite flambirajte i poslužite s tučenim vrhnjem ili umakom.

Medeni čovječuljci

Sastojci

  • 145 g omekšalog maslaca
  • 120 g mekog smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 4 žl meda
  • 1 veliko jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 450 g mekog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica mljevenih začina (klinčić, cimet, đumbir)

Glazura:

  • 1 šalica šećera u prahu
  • 1 – 2 žlice mlijeka

Priprema

1. Mikserom tucite maslac i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje, med, vanilin šećer i začine.

2. Brašno prosijte s praškol za pecivo i solju pa lopaticom umiješajte u smjesu maslaca i jaja.

3. Kad više ne možete miješati lopaticom, umijesite rukama.

4. Jednolično tijesto podijelite na 2 dijela, svaki oblikujte u kvadar i omotajte prozirnom folijom.

5. Stavite u hladnjak na 30 minuta.

6. Pećnicu zagrijte na 180⁰ C.

7. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje.

8. Ohlađeno tijesto, na pobrašnjenoj dasci, razvaljajte 3-4 mm debelo. Kalupićem režite čovječuljke.

9. Pecite ih 8 minuta, a potom ostavite u limu 10-ak minuta da očvrsnu. Tek tada ih izvadite iz lima.

10. Za glazuru pomiješajte šećer u prahu i mlijeko. Pazite da ne bude prerijetko. Glazuru možete staviti uvrećicu za zamrzavanje, odrezati joj vršak i onda iscrtavati čovječuljke. Ja ipakm jer su moji kalupi veličine 2 – 3 cm, keksiće iscrtavam uz pomoć čačkalice uronjene u glazuru.

11. Ostavite na hladnom preko noći da se glazura stisne.

U slast!