ZDRAVO I UKUSNO

Kako poboljšati okus jelima sa što manje soli

02.12.2014 u 08:37

Bionic
Reading

Nije nikakva tajna da pretjerano soljenje hrane može dovesti do visokog krvnog tlaka i tako povećati šansu za moždani udar, no soli se nije lako odreći. Najbolje je odmah odreći se brze hrane i početi eksperimentirati u kuhinji

Peršin

Peršin možda nije otmjen i trendi kao neki drugi začini, no možete ga kupiti svježeg gotovo uvijek. Peršin možete staviti u bilo što od juhe do jaja. Ako ga previše ne usitnite, već ga ostavite dovoljno krupnog, to će mu prilikom žvakanja još pojačati okus. Peršin je također odličan izvor vitamina K koji pomaže pri zgrušnjavanju krvi i dobar je za čvrstoću kostiju, piše Time

Đumbir

Đumbir je poseban jer je u isto vrijeme sladak i pikantan. Odličan je uz prženu ribu, piletinu, svinjetinu, pa čak i govedinu. Odlično ide uz češnjak, a u sebi ima i spojeve koji su dobri protiv upala te štiti od slobodnih radikala, pa je stoga sjajan za zimske mjesece kad nam je imunološki sustav posebno važan.

Bosiljak

Svjež bosiljak ide savršeno uz rajčice, pirjano povrće te uz ribu ili meso sa roštilja. Najfiniji je sirov, no ako ga koristite tijekom kuhanja, najbolje ga je dodati kad je jelo već gotovo da mu se okus ne izgubi. Bosiljak sadrži moćne antioksidanse koji štite stanice od štete.

Ružmarin

Ružmarin ima vrlo jak drvenast okus koji je sjajan za umake. Kad god nešto pirjate, slobodno dodajte ulje, češnjak i ružmarin. Svježi ružmarin možete držati u vrećici u frižideru i tjednima ćete ga moći koristiti. Koristan je kad vas muči žgaravica.

Korijander

Mnogi ljudi ili vole korijander ili ne. To navodno ovisi o genima. Bilo kakvo kinesko ili japansko jelo, ili nešto s rižom bit će sjajno s korijanderom. Svježi korijander najbolje je iskoristiti odmah, a dodatna prednost mu je to što pomaže u borbi protiv bakterija.

Metvica

Metvica dobro ide uz tjesteninu ili neko hladno jelo sa sjemenkama jer daje svježinu. Kako ju je lako uzgojiti, možete je imati čak i u stanu tijekom zime. Metvica je dobar izvor vitamina C.

Cimet

Iako se najčešće koristi kao sladilo, cimet će smanjiti slanost variva od ječma ili prosa. Cimet je također dobar u namazu za pile koji će mu dati slatko-pikantni okus: pomiješajte jednu do dvije žličice čilija u prahu s pola žličice cimeta i tomu dodajte jednu jušnu žlicu kakaa. Taj recept dovoljan je za četiri do šest pilećih prsa. Cimet je jedno od esencijalnih ulja koja dobro djeluju protiv upala kao i protiv bakterija. Navodno može smanjiti i učinke PMS-a, a najpoznatiji je po usporavanju dizanja šećera u krvi poslije obroka.

Vino

Vino se koristi za stvaranje finog umaka od sokova mesa. Čak i ako ne kuhate s vinom, ono će vam pomoći da bolje osjetite svaki okus u onome što jedete. Neka istraživanja povezuju ispijanje čaše vina u večernjim satima sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.