SOČNI I KOMPAKTNI

Kako napraviti vege burger, a da se ne raspadne? Tajna je u ovom sastojku

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 25.07.2020 19:42
  • Objavljeno 25.07.2020 u 19:42
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: thitiya botter / Alamy / Alamy / Profimedia

Volite burgere od povrća, no kad pokušavate kod kuće ih napraviti nikad ne ispadnu kako treba, posebno oni od kvinoje? Bez obzira radili burgere, popečke ili polpete od kvinoje, frustrirat će vas što se raspadnu odmah nakon što ih oblikujete, no uz dodatak jednog sastojka i to ćete sad uspješno izbjeći

Kvinoja je zdrava namirnica, bogata brojnim vitaminima i mineralima, ali i jako zahvalna jer je možete kombinirati s raznim povrćem i tako dodatno obogatiti. No popečci ili burgeri od njih ponekad su noćna mora jer ma koliko se trudili i pratili recept nerijetko se raspadnu prije no što stignu do tanjura.

Uz ovaj trik zadržat će oblik, ali i biti sočniji nego inače. Potrebno im je samo dodati malo mljevenog lana koji će biti ljepilo koje sve sastojke drži na okupu. Osim toga lan je bogat omega 3 masnim kiselinama, a odličan je izvor vlakana, cinka, željeza i kalcija.

Mljeveni lan pomiješate s malo vode kako biste dobili sluzavu pastu koja podsjeća na bjelanjak od jaja, a ta sluzava smjesa povezat će sve sastojke i spriječiti ih da se raspadnu tijekom pečenja.

Potrebni sastojci za vege burgere od kvinoje

  • 280 g kuhane kvinoje
  • 2 velike žlice mljevenog lana
  • 40 g zobenih pahuljica
  • polovica naribane srednje tikvice
  • češanj češnjaka
  • 40 g tostiranih suncokretovih sjemenki
  • 15 g tahinija
  • sol, papar

Priprema

Mljevene lanene smjenske izmiješate s 1/3 čaše vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Sve sastojke izmiješajte u jednoj zdjeli te oblikujte kuglice koje ćete zatim formirati u diskove.

Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta na 190 stupnjeva ili ih na tavi pecite dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane.

Poslužite ih u pecivu sa svježim povrćem po izboru i osvježavajućim umakom od jogurta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!