kreativna tehnologija

Usmjerite ih: Na pametnim telefonima djeca mogu naučiti strani jezik, osnove fotografije ili snimiti pravi pravcati film

03.09.2018 u 15:10

Bionic
Reading

Možda vam se čini kako vaše dijete gubi vrijeme na pametnim telefonima, ali to ne mora biti tako. S cijelim svijetom na dlanu, oni su genijalan alat za poticanje kreativnosti i kognitivnih sposobnosti djece u razvoju. Donosimo vam nekoliko načina da to napravite i istovremeno se zbližite s vašim školarcem

Ove su se godine diljem Europe pokrenule rasprave o tome predstavlja li pametni telefon u ruci školarca smetnju u njegovim svakodnevnim obvezama. S obje strane rasprave mogu se čuti dobri argumenti, no oni su u konačnici nebitni.

Pametni telefoni su tu da ostanu. Svaki alat koji je poticao ljudsku kreativnost, koliko god ga s raznih strana htjeli ograničiti, našao bi svoj put do novih generacija koje su znale sve bolje koristiti njegov potencijal za vlastitu korist i zadovoljstvo.

Ništa drugačije nije ni s pametnim telefonima. Oni su alat s dosad neviđenim potencijalom u ljudskoj povijesti, a o nama ovisi hoćemo li ga koristiti pozitivno ili negativno.

Djeca koja danas kreću u školu ne poznaju analogni svijet, društvo bez digitalnog koje se uvuklo u svaku našu aktivnost. I nerealno je očekivati da školarci neće koristiti glavno sredstvo izražavanja današnjice.

Zato je bitno, za nas kao roditelje, da ih pripremimo na odgovorno korištenje tog alata punog potencijala i da ih usmjerimo na pozitivne mogućnosti pametnih telefona. A ako mogu biti dobri za nešto, onda je to kreativnost i izražavanje.

Ovo je nekoliko načina da potaknete kreativnost kod djece koristeći pametne telefone:

Fotografiranje s ciljem

Mogućnosti kamera na pametnim telefonima su iz godine u godinu sve veće, a došle su do razine da se njima snimaju nezavisni filmovi koje puštaju po svjetskim festivalima. I to nisu u pitanju 'zvijeri' od mobitela - srednjostrujaški telefoni pristupačnog cjenovnog ranga poput Samsung Galaxyja A6 imaju sve što malim lovcima na kadrove treba da nauče dobru fotografiju.

A zašto dobra fotografija? Jer ih tjera da pozornije gledaju svijet oko sebe. Svaki tjedan im možete dati zadatak, temu na koju moraju u tom periodu napraviti fotografiju i urediti je koristeći razne kreativne mogućnosti obrade fotografija koje se nalaze u modernim pametnim telefonima.

Osim što dijete potiče na razmišljanje o svijetu oko sebe i stvarima koje se u njemu nalaze, na odgovorno korištenje pametnog telefona i upoznavanje prirode medijske forme kojom je okruženo može biti idealna prilika za fizičku aktivnost i zajednička druženja u prirodi.

Igranje sa svrhom

Djeca će se igrati na pametnom telefonu, što god mi mislili o tome. Ali to nije nužno loša stvar. Igranje je pokazalo niz koristi za razvoj mozga, od poboljšane koordinacije, socijalnih vještina, bolje sposobnosti donošenja brzih i pravilnih odluka i multitaskinga do bolje vizije, pamćenja i koncentracije.

Bitno je sudjelovati u toj aktivnosti s djetetom i voditi ga kroz nju. Igre poput Minecrafta, u kojoj može sagraditi sve što zamisli, savršene su za vježbanje kreativnih mišića, a nisu nužno nasilne. Telefoni srednjeg ranga poput Samsung Galaxyja A6 imaju osmojezgrene procesore s 1.6 GHz i 3 GB radne memorije te im bilo koja kreativna multimedija koju želite koristiti ne predstavlja nikakav problem.

Pametni telefoni imaju tisuće igra u ponudi i nije teško pronaći nekoliko koje ćete i vi htjeti igrati s vašim djetetom, tako poticati njegov razvoj i provoditi kvalitetno vrijeme s njim.

Čitanje/pisanje/gledanje sa stilom

Televizija, ta babaroga dječje pažnje dvadesetog stoljeća, uopće ne zanima današnju djecu. Vremenski uvjetovano gledanje sadržaja koji je netko drugi odabrao nije dio njihove stvarnosti.

Na pametnim telefonima im je dostupan sav sadržaj svijeta, ali ga trebaju znati odabrati. Tu vi ulazite u priču. Postoje stotine za djecu rađenih edukativnih zabavnih emisija, stranica i platformi koje nisu tu samo da im okupiraju pažnju.

Ako znate interese vašeg djeteta, možete ga potaknuti prema tim sadržajima i zajedno ih konzumirati, učeći nove stvari i primjenjujući ih u stvarnom životu, a tehnologija beskrajnog ekrana kao na Galaxyju A6 dodatno će vas uvući u sadržaj i učenje.

Dodatna prednost je to što dijete organski uči strane jezike, što potiče razvoj inteligencije i pamćenja, a i bolje baratanje materinjim jezikom.

Potaknite ga da piše dnevnik tih svojih aktivnosti. Tipkanje na mobitelu dolazi prirodno, a većina pametnih telefona s Androidom ima programe za pisanje, pa čak i ručno. Možete pisati zajedničke dnevnike, stvarajući naviku pisanja, jednog od najboljih načina kognitivnog razvoja.

Danas su nam na raspolaganju najmoćniji alati u povijesti čovječanstva i treba ih iskoristiti pozitivno i proaktivno u razvoju djeteta u zdravu i sretnu osobu. Tisuću je opcija. Treba samo biti malo – kreativan.

Donosimo najdetaljniji vodič za školarce: sve o gadgetima, opremi, prehrani, slobodnom vremenu i ostalim aktivnostima saznajte OVDJE.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji sa Samsungom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.