ZAKON CHEFOVA

Jela koja svatko treba znati napraviti do 30-e

22.04.2017 u 09:45

Bionic
Reading

Nekima kuhanje pričinjava veliko zadovoljstvo i opušta ih u slobodno vrijeme, a nekima se čini da nikada neće ispeći jaje na oko kako treba. Domaća kuhana hrana uvijek je bolji izbor od gotovih proizvoda i naručene hrane pa je zgodno znati za što kulinarski velikani smatraju da trebamo znati pripremiti do tridesete godine

Odrezak

Glavni chef u londonskom restoranu Parliament Square i pobjednik 'MasterChefa: The Professionals' Steve Groves kaže za Independent da do 30. godine treba znati spremiti ukusan odrezak. Ako ga znate pripremiti tako da bude sočan i s dobrim umakom, kaže Groves, neće vam nedostajati prijatelja s kojima ćete podijeliti taj užitak.

Zdrava hrana

Philippe Roth, koji također radi u Londonu i vodi restoran, smatra da je važno naučiti temelje zdrave prehrane koja ne mora biti jednolična i bezukusna. Šalša je jedan od primjera kojim možete namirnice poput ribe ili mesa učiniti ukusnim jelima punim okusa.

Omlet i kajgana, pečeno pile i palačinke

Vrhunska njujorška kuharica Silvia Baldini pak kaže da bismo do 30-e trebali znati napraviti odličan omlet i kajganu. Baldini otkriva da se s ta dva naizgled jednostavna jela mjeri i kulinarsko umijeće profesionalnih kuhara. Omlet treba biti prozračan, a ako vam to ne ide, za dobru kajganu nema isprike. Njezin savjet za ukusnu kajganu je taj da dodate malo maslaca, ali izbjegavajte mlijeko. Na popisu je i sočno pečeno pile s dobrom marinadom, ali i palačinke, pesto i umak od rajčice, te misli da bismo trebali znati napraviti čokoladni kolač i savršeno ispeći lososa. Baldini kaže da je losos izuzetno zdrav i ukusan, a za pripremu je dovoljno 15 minuta na srednje jakoj vatri.

Želite nešto slatko i jednostavno? Ispecite brownie

Uz umak holandez i souffle, slastice poput popularnih kolača brownies ili karameliziranog tarta od limuna osnovni su recepti na popisu chefa Paula Fieldinga.

Paella

Tradicionalno španjolsko jelo paella na popisu je kuhara Omara Allibhoyja. Rođen je u Madridu, a radi u Londonu. Paellu smatra idealnim jelom koje se priprema u jednom loncu i može se savladati nakon nekoliko pokušaja, dakle lakše nego rižoto, a odlično je rješenje za obiteljski obrok ili veće druženje.

Servirajte dobro pečeno meso s umacima i povrćem

Kvalitetno meso uvelike utječe na njegov okus, kaže cijenjeni chef Loic Le Pape koji sprema vrhunske delicije u restoranu Burgess Hill u britanskom okrugu Zapadni Sussex. Osim dobro pripremljenog mesa, Loic Le Pape savjetuje da do 30. treba naučiti pripremiti ukusno povrće, umake, marinade, krumpir...

Bolonjez, riža, poširana jaja 

Jaja su očito uvijek in namirnica, a chef Ping Coombes bira tehniku poširanja. Zna da je to zahtjevnija tehnika, a ako se ne želite upustiti u kuhanje jajeta bez ljuske, probajte manje zahtjevan i mnogima omiljeni umak bolonjez. Dobro kuhana riža obavezna je za Coombesa i to smatra kulinarskim umijećem koje svakako treba svladati do tridesetih.

Manje je više

Puno je lakše pripremiti jelo od 50 namirnica i staviti ih na tanjur, ali više ćemo cijeniti jelo s tri savršeno pripremljena sastojka – moto je chefa Aleca Tomassa. I na njegovu je popisu obavezan umak holandez, ali i poširana te jaja spravljena na način zvan benedict. Želite li se više posvetiti kuhanju, onda probajte sami napraviti lisnato tijesto.