PRAVILAN IZBOR

Jednostavni savjeti za mršavljenje

16.06.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Tko god je rekao 'ono si što jedeš' bio je donekle u pravu. Primjerice, ako se na vašem jelovniku uglavnom nalaze krafne i hamburgeri, i vi ćete izgledati zaobljeno. Ako u vašoj prehrani prevladavaju namirnice poput ribe i povrća, vitkiji ste i zdraviji

Biti na dijeti i brojati svaku kaloriju nije lako. Stalno razmišljanje o tome je li namirnica koju želite pojesti zdrava ili nije također može stvarati pritisak. Sve što čovjeka pretjerano opterećuje, nije dobro rješenje, stoga je najbolji način provođenja dijete pravilan odabir. Donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete jednostavno i brzo skinuti višak kilograma:

Birajte organski uzgojene namirnice
Prilikom izbora namirnice razmislite o njenom porijeklu. Kada, primjerice, kupujete krumpir, pročitajte što piše na deklaraciji. Ako možete kupiti onaj koji je proizveden organski ili onaj koji je proizveden pod umjetnim svjetlom i uz pomoć raznih kemikalija, uvijek birajte prirodni način proizvodnje. Dokazano je da su takve namirnice bogatije antioksidansima i vlaknima, a sadržavaju i manje kalorija. Dakle, birajte zdravije.

Birajte prirodne i zdrave grickalice
Dok gledate televiziju ili čitate, nemojte grickati slane štapiće ili čips. Odaberite radije mrkvu ili jabuku. To je svakako zdraviji izbor, ali vodite računa o žvakanju. Stručnjaci kažu da što duže žvačete, hrana duže traje, a vaše tijelo ima više vremena za informaciju o zadovoljstvu. U konačnici jedete manje, što znači da unosite i manje kalorija.

Birajte proizvode s poznatim sastojcima
Kako biste znali što uistinu jedete, trebali biste pažljivije čitati deklaracije na proizvodima. Kada vidite popis sastojaka koje jedva možete izgovoriti, to je znak da se u toj namirnici najvjerojatnije nalaze umjetno uzgojeni aditivi. Kao što znamo, aditivi nisu prijatelji vitkosti. Složeno napisane deklaracije obično skrivaju 'neprijateljske' sastojke, stoga oprezno.

Umjesto slanih grickalica, birajte prirodne
Birajte umjerenost
Ako nije praznik ili neka druga posebna prilika, uistinu nema potrebe da se prejedate. Budimo iskreni, i sami znate da svi oni zalogaji nakon što smo utažili glad i nisu više tako finoga okusa. Stručnjaci kažu da je upravo prejedanje, odnosno svaki onaj zalogaj koji uzmete nakon što ste pojeli dovoljno, glavni uzrok pretilosti. Budite umjereni i brzo ćete vidjeti rezultate.

Birajte polovične obroke
Kada večerate u restoranu, naručite pola porcije obroka ili zatražite da vam taj dio spreme za ponijeti kući. Neki restorani već su ponudili manje porcije. Pola obroka sasvim je dovoljno za utaživanje gladi, ali i za brže gubljenje kilograma.

Jedite za stolom
Sjedimo na poslu, u vlaku ili automobilu, ali izbjegavamo sjesti za vrijeme obroka. Naime, američki stručnjaci ustvrdili su da 59 posto mlađih žena jede hodajući ili radeći neki posao. To je iznimno štetno za zdravlje i objedovanje se treba odvijati u miru i bez stresa. Tijelo bolje razrađuje hranu dok sjedite za stolom i jedete. Nemojte i od objeda praviti stresan događaj.

Birajte doručak
Postoji razlog zbog kojeg se često govori da je doručak najvažniji obrok u danu. Obilan doručak daje organizmu potrebnu energiju koju gubite tijekom dana. Osim toga, tijekom dana ste aktivni pa višak kalorija stignete potrošiti. Doručak mora biti zdrav, a to znači da ujutro ne trebate jesti ostatke od sinoć, već svježe pripremljene namirnice. Znanstveno je dokazano da su ljudi koji redovno i obilno doručkuju znatno zdraviji.