SLATKO NA TANJURU

Isprobajte recept za ovaj preukusni tart s čokoladom i lješnjacima

08.07.2020 u 14:17

Bionic
Reading

Danas vam donosimo recept za slasni desert od čokolade koji će impresionirati i najizbirljivija nepca. Uostalom, tko ne voli čokoladu? Ovaj ukusni tart s čokoladom i lješnjacima izmamit će vama i vašim ukućanima osmijeh na lice

Sastojci

Za tijesto od lješnjaka:

  • 50 g blanširanih lješnjaka (+ za dekoriranje)
  • 200 g brašna /100 g integralnog i 100 g bijelog brašna)
  • 20 g šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • 90 g ohlađenog maslaca narezanog na kockice
  • 1 žumanjak
  • 1-2 žlice ledene vode

Sastojci za nadjev:

  • 100 ml mlijeka
  • 10 mahuna od kardamoma
  • 130 g crne čokolade
  • 50 g mliječne čokolade
  • 240 g kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1 žličica mljevenog kardamoma

Priprema

1. Pripremite kalup za tart (promjera 20 cm. Kako biste napravili tijesto, izblendajte lješnjake u procesoru za hranu. Dodajte brašno, šećer i sol i ponovno sve izmiksajte da se poveže.

2. Dodajte maslac i miksajte dok ne dobijete konzistenciju krušnih mrvica. Dodajte žumanjak i jednu žlicu ledene vode pa miksajte da se sve poveže, dodajući ostatak vode po potrebi, dok ne dobijete tijesto.

3. Nakon što je tijesto gotovo (ne smije biti ljepljivo), prebacite ga na radnu površinu i rukama oblikujte u glatku kuglu. Pritisnite prema dolje rukom, a zatim ga stavite između listova papira za pečenje te ga razvaljajte u krug veći od kalupa i debljine kovanice.

4. Tijesto pustite da odstoji u hladnjaku 30 minuta do sat vremena.

5. Zagrijte pećnicu na 170°C. Mahune kardamoma stavite u lonac s mlijekom i kuhajte na srednje jakoj vatri do vrenja, a zatim uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

6. Izvadite iz hladnjak tijesto. Pređite rukama preko papira za pečenje kako bi ga ugrijali maslac u tijestu. Prebacite ga u kalup za tart, pritisnite i uklonite rubove koji strše. Tijesto izbodite vilicom.

7. Pecite tijesto 15 minuta. Izvadite ga iz pećnice i smanjite toplinu za 15°C.

8. Da biste napravili kremu na srednje jakoj vatri stavite zakuhati vodu u lončiću. Razlomite čokoladu u staklenu zdjelu i stavite je na lončić tako da dno ne dodiruje vodu kako bi je mogli otopiti na pari. Miješajte čokoladu dok se ne otopi. Ostavite nekoliko minuta sa strane da se ohladi.

9. Pomiješajte mlijeko i kiselo vrhnje da se lijepo sjedine, a zatim dodajte otopljenu čokoladu. Dodajte jaja, mljeveni kardamom i sve zajedno umutite kako bi dobili glatku čokoladnu kremu. Kremu izlijte preko tijesta i po vrhu posipajte lješnjacima te pecite otprilike 22-25 minuta.

10. Pustite da se ohladi u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.