SOČNA ZA PRSTE POLIZATI

Evo kako pravilno pripremiti i začiniti piletinu: Mali trikovi uz koje više neće biti suha, žilava ili prepečena

11.03.2020 u 15:27

Bionic
Reading

Ukusi se razlikuju - apsolutno se slažemo s time. No, činjenica je da nitko ne voli suhu, žilavu i prepečenu piletinu. Ako vam se konstantno događa da piletina nakon vašeg kuhanja ima okus prožvakanog džona, onda je zaista vrijeme da poradite na svojim kulinarskim vještinama i konačno zaradite sve pohvale. Uz ova četiri savjeta vaša će piletina imati okus kao da je izašla iz kuhinje vrhunskog chefa

1. Dobro utrljajte marinadu

Jedan od razloga zašto je piletina česta namirnica na tanjurima ljudi diljem svijeta je taj što je brzo gotova. Od hladnjaka do tanjura potrebno je svega 20 minuta ili manje. Međutim, to ne znači svoje obroke ne možete planirati unaprijed i piletinu koju ste narednog dana planirali pripremiti svojim ukućanima pustiti da se preko noći umače u salamuri ili aromatičnoj marinadi (ili barem jedan sat prije kuhanja) - zar ne? Marinadu možete napraviti od gotovo bilo čega, no trik je u tome da piletinu dobro utrljate njome sa svih strana i pustite je da u njoj stoji što duže. Recept za marinadu možete pronaći ovdje.

Napravite marinadu u nekoliko koraka

Smeđa marinada

U veću plastičnu posudu ulijte 4 žlice maslinovog ulja, dodajte crvenu papriku, papar, sol, senf, med, 2 žličice Vegete i kečap te dobro izmiješajte da se svi sastojci sjedine. Dobit ćete gustu smećkastu smjesu koju, ako je potrebno, možete razrijediti maslinovim uljem.

Bijela marinada

Za nježnu i sočnu piletinu isprobajte marinadu od jogurta, maslinovog ulja i limunovog soka. Enzimi i kiseline prisutni u jogurtu pomažu piletini da omekša.

Jednostavna marinada

Kombinirajte 2 žlice soli, žlicu smeđeg šećera, pola žlice slatke paprike i izdašni prstohvat kajenskog papra. Smjesu možete čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 2 mjeseca. Marinadu utrljajte po cijeloj piletini i pustite da odstoji minimalno jedan sat prije kuhanja.

Salamura

U veliku zdjelu dodajte 8 šalica vode i 1 šalicu soli. Pomiješajte da se sjedini, a zatim dodajte do 4 kilograma piletine s kostima. U otopinu umočite piletinu 30 minuta do sat vremena prije nego što je izvadite i osušite tako da sol ne uklonite s mesa.

Marinada sa začinskim biljem

U veliku zdjelu ili plastičnu vrećicu za smrzavanje dodajte 4 režnja sitno prešanog češnjaka, 1/4 šalice nasjeckanog svježeg origana, 1/4 šalice nasjeckanog svježeg ružmarina, 1/4 šalice maslinovog ulja. Začinite solju i paprom po želji, a zatim dodajte do 2 kilograma piletine. Dobro promiješajte ili zatvorite vrećicu i protresite kako bi se umak sa svih strana zalijepio za meso. Prebacite u hladnjak da se hladi najmanje sat vremena ili preko noći.

2. Poslužite se batom za meso

Ukoliko pripremate pileća prsa bez kosti meso je potrebno istući kako bi ono kuhanjem postalo mekano. Vlakna u mesu pucaju, zbog čega će se piletina brže ispeći, no pazite da piletinu ne istučete previše - zato budite nježni. Za najbolji rezultat koristite drveni ili metalni bat za meso, a ukoliko ga ne posjedujete, možete koristiti i dno tave. Dasku za rezanje prekrijte plastičnom folijom ili papirom za pečenje, na to stavite piletinu i preklopite folijom/papirom. Batom ravnomjerno istucite meso dok ne postignete željenu debljinu.

3. Pustite meso da odstoji nakon pečenja

Bez obzira što je piletina najraširenija namirnica u kuhinjama diljem svijeta, puno ljudi još uvijek je ne zna pravilno ispeći. Neke tehnike kuhanja automatski će učiniti da piletina glatko sklizne s kosti - pirjanjem ili pečenjem, no neki su skloniji prženju piletine. No ovdje nije riječ o samom načinu pečenja, već o koraku koji slijedi nakon toga. Bez obzira odlučite li se piletinu pržiti na tavi, peći na roštilju ili ispeći u pećnici, meso biste uvijek trebali ostaviti da odmori prije nego što ga narežete. Ovo je ključno. Ako ga narežete prerano, sokovi u mesu su dovoljno vrući da isplivaju na vašu dasku za rezanje, ostavljajući meso suhim i tvrdim.

Brzi savjet

Nakon pečenje, meso ostavite da odstoji na tanjuru 5 minuta prije nego što ga narežete i poslužite. Time će zadržati sve svoje sokove i biti ukusnije.

4. Ako sve propadne, umak će popraviti stvar

Čak i ako učine sve kako treba, i najboljima se nekad dogodi da podbace. Uvijek se može dogoditi da piletine ne ispadne kako ste zamislili, no na sreću, postoji jedan trik koji uvijek spasi stvar. Ako je vaša piletina prepečena, suha i bezokusna, poslužite uz nju umak koji će zakamuflirati sve vaše greške. Možete preko mesa jednostavno preliti masnoću koja je ostala u tavi ili uz meso poslužiti brzinski umak od jogurta, majoneze i limuna. Izbora je uistinu mnogo. Možete isprobati umak na bazi maslinovog ulja sa svježim začinskim biljem leži ili pak 'oživjeti' piletinu umočivši je u toplu zdjelu juhe koja će je ispuniti sokovima.

Spasite stvar umakom

Umak na tavi

Ovu tehniku ​​koristite samo ako ste piletinu pržili u tavi, jer su preostali komadići prepečene piletine na tavi ključ za spajanje ovog umaka. Nakon što izvadite piletinu, u tavu dodajte sitno nasjeckani luk i usitnjeni češanj češnjaka. Nakon što ste to popržili, dodajte 1/2 šalice bijelog vina ili pilećeg temeljca i grančicu ružmarina ili timijana. Pomoću žlice izribajte ostatke piletine s dna tave i promiješajte da se sve sjedini. Nakon što proključa, smanjite vatru i dodajte ​​žlicu maslaca. Umak začinite solju, paprom i limunovim sokom.

Umak od jogurta i limuna

U posudu stavite žlicu jogurta i majoneze. Dodajte sitno protisnuti češanj češnjaka malo svježeg limunovog soka. Začinite solju i paprom te promiješajte da se sve sjedini. Možete dodati i začinsko bilje poput sjeckanog kopra, mladog luka, peršina ili metvice.

Zeleni umak

U električnu sjeckalicu dodajte 1 šalicu peršina, 2 usitnjena češnja češnjaka, usitnjeni luk, sok od 1 limuna i 1/2 šalice maslinovog ulja. Umak nemojte pretvoriti u potpuno glatku smjesu. Začinite sa soli, paprom i čilijem i ukoliko je potrebno dodajte još maslinovog ulja.