SAVJESNO LIJEP

Eko beauty savjeti za dečke

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.01.2011 11:43
  • Objavljeno 13.01.2011 u 11:00
akne tinejdžer

akne tinejdžer

Izvor: Sipa Press / Autor: SIPA press

Uz sve ove poplave, skokove temperatura, potrese, teško je ne zapitati se ima li čovjek što s time. Dok će mnogi samo odmahnuti glavom i imati negativan odgovor, oni malo savjesniji prihvatit će i svoj dio odgovornosti

Čovjek itekako utječe na prirodu i nesavjesnim ponašanjem izaziva mnoge katastrofe. Svaka velika promjena započinje od one male, što znači da sami možemo mnogo toga učiniti. Dakako, održavanje higijene je nešto bez čega ne možemo, ali ujedno je područje na koje najviše možemo utjecati kada se radi o očuvanju prirode. Pa krenimo!

Tradicionalna britvica

Možda je tvoj tata još uvijek koristi – tradicionalnu britvicu na kojoj se promijeni tek žilet kada se istroši. Danas se najviše koriste jednokratne britvice, no ono što brine je to što se ovako baca velika količina plastike koja se razgrađuje (ako se uopće razgradi!) tisućama godina. Osim ovoga, dok trune, u zrak ispušta štetne čestice koje završavaju u vodi koju pijemo i zraku kojeg udišemo. Stoga, kada drugi puta kreneš u nabavku brijaćeg materijala, svakako razmisli o ovome. Ili prijeđi na sljedeći korak, a to je...

Električni brijač

Ako kupiš kvalitetni aparat, moći ćeš ga koristiti cijeli život. Ovo je svakako jedan od najekološkijih načina brijanja. Investicija se možda isprva može učiniti preskupom, ali dugoročno gledano, ona to nije. Osim toga, u prirodu nećeš izbacivati nikakvo smeće, što je cilj!

Sapun umjesto pjene?

U stara vremena nije bilo raznih kremica, gelova, pjena i tko zna čega sve ne. Muškarci su se brijali sapunom i britvicom. Sapun se obično kupuje u papirnatom omotu koji se odloži u kontejner za recikliranje, dok su razne pjene i gelovi u limenkama koja se, opet, razgrađuju jako dugo i uništavaju okoliš u koji se baci.

Također, običan sapun puno je bolje koristiti za njegu cijelog tijela. Različiti gelovi i pjene za tuširanje obično u sebi sadrže kemikalije koje su štetne za tvoje tijelo, ali i prirodu, točnije vodu u koju odlaze preko odvoda. Najbolje je birati prirodne sapune od organskih sastojaka. Oni jesu nešto skuplji, ali traju duže, a što je još važnije, ne oštećuju kožu ni okoliš.

Zatvori slavinu

Kad pereš zube ili se briješ, nemoj ostaviti da voda teče iz slavine. Ovako ćeš uštedjeti tisuće litara godišnje, a osim što ćeš učiniti dobro za novčanik svojih roditelja, dobro je i za prirodu. Također, petominutno svakodnevno tuširanje je svakako bolje od polusatnog namakanja pod tušem dok voda teče nemilice.

Čuvaj britvice, češalj...

Brini se o stvarima kojima održavaš higijenu jer će ti tako dulje trajati. Poslije svakog brijanja očisti britvicu te je dobro posuši jer ostaci vode mogu izazvati oksidaciju, pa ćeš je ubrzo morati baciti. Također, kada pereš kosu, operi i češalj.

Eko ambalaža

Koristi kozmetičke proizvode u pakiranjima koja se mogu reciklirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!