OKUS KOJI OSVAJA

Dosta vam je jednoličnih jela? Ovaj recept za piletinu na tajlandski način morate probati

31.08.2020 u 14:13

Bionic
Reading

Sigurno vam je dojadilo pripremati uvijek ista jela. Piletina je namirnica koja pruža puno više mogućnosti od onih klasičnih varijanti poput pohane ili piletine na grilu, koje se pripremaju u većini kućanstava. Ako želite isprobati nešto novo, predlažemo vam da zasučete rukave i svojim ukućanima pripremite slasnu piletinu na tajlandski način koju možete poslužiti uz rižu, tjesteninu, njoke ili sezonsko povrće

Ovo jelo slobodno možemo svrstati u kategoriju keto prehrane jer se sastoji od kombinacije proteina, u ovom slučaju piletine i zdravih masti - maslaca od kikirikija, sezamovog i maslinovog ulja. Stoga je idealno za sve one koji nastoje paziti na prehranu i u svoj organizam unositi isključivo visokonutritivne namirnice.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 1 kg okošćenog pilećeg mesa (prsa, zabatak, batak itd.)
  • 200 ml soja sosa
  • 8 češnja češnjaka
  • žlica đumbira
  • 2 žlice čili papričica
  • žlica sezamovog ulja
  • žlica smeđeg šećera
  • glavica luka
  • 4 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 žlice svježeg vlasca
  • maslinovo ulje

Priprema

1. Narežite luk na tanke ploške. Oguljeni đumbir, vlasac i češnjak nasjeckajte, a piletinu narežite na kockice.

2. U posudu odložite narezanu piletinu, dodajte češnjak, đumbir, soja sos i čili papričice. Poklopite i stavite marinirati u hladnjak barem jedan sat. Zatim izvadite meso iz marinade te je sačuvajte za kasnije.

3. U vrući vok ulijte 3-4 žlice maslinovog ulja, dodajte smeđi šećer, luk i pržite na srednje jakoj vatri, stalno miješajući.

4. Nakon dvije minute izvadite luk, a na masnoću od prženja ulijte sezamovo ulje, dodajte narezanu piletinu i pržite je oko tri minute.

5. Potom ulijte marinadu i kad zavri, kuhajte na srednje jakoj vatri. Ako se bojite da će umak biti preslan zbog soja sosa, možete dodati samo polovicu marinade te isto toliko vode.

6. Nakon 7-8 minuta dodajte maslac od kikirikija i pričekajte da se potpuno rastopi.

7. Zatim u vok vratite prženi luk, promiješajte i pričekajte da proključa.

Jelo posipajte sjeckanim vlascem i poslužite s prilogom po želji.