OTVOREN FESTIVAL VINA I KULINARSTVA

Čobanković: Hrvatskoj treba što više kušanja i degustacija

26.11.2010 u 17:43

Bionic
Reading

U hotelu Regent Esplanade u petak točno u podne otvoren je peti Festival vina i kulinarstva koji će, uz obilje plemenite kapljice i bogat popratni program, potrajati do subote u 20 sati

'Usprkos recesiji i teškim vremenima, i ove godine Festival vina i kulinarstva uspio je okupiti respektabilan broj izvođača te bismo mogli reći da je to festival tisuću vina iz cijelog svijeta', istaknula ne na samom početku voditeljica otvorenja Festivala. Da je dobrim dijelom bila u pravu, pokazuje i lista zemalja u čijim vinima će moći uživati posjetitelji: Hrvatska, Slovenija, Srbija, Francuska, Mađarska, BiH, Makedonija i Čile te vinima Australija, Južnoafrička Republika, SAD i Novi Zeland koje su zastupljene putem distributera.

Festival je službeno otvorio ministar Petar Čobanković, na samom početku istaknuvši: 'Vjerujem da ćemo svi biti daleko raspoloženiji kad otvorim ovu manifestaciju i kada iskušamo ponuđeno.'

No, prije samog otvorenja, Čobanković se obratio vinarima i vinarstvu: 'Želim pozdraviti sve izlagače i vjerujem da je sve ovo što se radi upravo radi njih.'

'U vremenima krize smanjuje se potrošnja, zbog čega naši vinogradari i vinari danas nisu u najboljoj situaciji. Postoje značajne zalihe vina koje opterećuju proizvođače, stoga treba podupirati ovakve manifestacije. Hrvatskoj treba što više promidžbe, treba nam što više kušanja i degustacija', rekao je Čobanković, dodavši: 'Vino je jedna plemenita tekućina u kojoj se treba uživati. Ono nije za alkoholiziranje, već za uživanje.'

Nakon prigodnih riječi Festival vina i kulinarstva službeno je otvoren, a posjetitelji su se mogli prepustiti zovu nepca.

Dodajmo da je večer prije festivala održana humanitarna gala večera s aukcijom rijetkih i arhivskih vina tijekom koje je prikupljeno 80.000 kuna za Odjel za onkologiju Klinike za dječje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj ulici.