DALMATINO, LIJEPA LI SI

Ceste od kojih se diže kosa na glavi

  • Autor: N. N.
  • Zadnja izmjena 20.08.2010 20:06
  • Objavljeno 20.08.2010 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prilikom opisivanja domaćih prometnica brojni vozači s gnušanjem će odmahnuti rukom i reći da su nam ceste – loše, uništene, sramotne, nesigurne… Koji nezahvalnici! Donosimo vam pregled najopasnijih prometnica na svijetu od kojih će vam se nakostriješiti i dlake u genitalnom području

Autocesta kroz Saharu od Alžira do Lagosa

Pojam autoceste ovdje je možda preslobodno upotrijebljen posebice ako u obzir uzmemo da većina infrastrukture nije dovršena, pa se tako dobrim dijelom ove 4.500 kilometara duge mreže prometnica vozite po zemljanom putu. Što je tu opasno? Samo klimatski uvjeti. Dnevne temperature koje nadilaze 40 stupnjeva te nedostatak mjesta na kojima možete kupiti gorivo i vodupretvorit će vas u vjernika koji moli Svevišnjeg da mu auto ne crkne čak i ako ste okorjeli ateist. Jesmo li spomenuli nastanak učestalih i nepredvidivih pješčanih oluja koje osim autoputa znaju zatrpati i pokvariti automobile te vidljivost svesti na nulu? Sad jesmo.

cc

cc

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Federalna autocesta od Magadana do Jakutska M56 Koljma, Rusija

Majčica Rusija skriva jednu od najopasnijih cesta na svijetu koja je sušta suprotnost od one u Africi. Umjesto da se skuhate u vlastitom znoju, ovdje će vam se smrznuti kosti, što je, u neku ruku, čak i opravdano nazivom koje joj je nadjenulo lokalno stanovništvo – 'cesta od kostiju'. Naime, gotovo 2.000 kilometara ovog autoputa leži na posmrtnim ostacima tisuća Staljinovih političkih zarobljenika iz Gulaga koji su ga gradili od 1930. do 1950. Ipak, male su šanse da vas ondje napadnu duhovi jer je i njima na -70 stupnjeva vjerojatno prehladno, no zato se nemojte iznenaditi ako vas zaskoče banditi koji napadaju i ubijaju neoprezne putnike. Da stvar bude gora, većinu vremena vozite se po ledu, što je prava bajka u usporedbi s dva ljetna mjeseca kada se cesta pretvara u neprohodnu blatnu rijeku koja guta automobile i kamione.

cc

cc

Izvor: tportal.hr / Autor: TportalAutocesta Halsema od Baguioa do Bantoca na Filipinima

U usporedbi s ostalim kandidatima za najopasniju cestu na svijetu, ova filipinska pravi je patuljak. S tek 150 kilometara duljine možda vam se čak učini i smiješnom, tim više što je većim dijelom asfaltirana. U čemu je onda kvaka? Ova prometnica je donedavno bila savršeno prohodna i sigurna, premda je ležala na vulkanskoj formaciji. 1990. destabilizirao ju je potres jačine 7.8 stupnjeva po Richteru, a za kontinuirano opadanje njezine pouzdanosti brinu se erozije uzrokovane brojnim tajfunima. Ako vam stijena ne padne na auto, dobre su šanse da odskližete u 12-metarsku provaliju, a u većini slučajeva možete biti sretni ako vidite gdje padate jer se dobar dio godine zbog magle ne vidi prst pred nosom.

cc

cc

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Camino de las Yungas, Bolivija

Poznatija i po šarmantnom nazivu El Camino de la Muerte, ili u slobodnom prijevodu sa Španjolskog – Cesta smrti, Camino de las Yungas je, baš kao i ruska Kolyma, cesta izgrađena na plećima zatvorenika –paragvajskih zarobljenika iz rata Chaco. Doduše ovi, koliko nam je poznato, nisu pod njom ostavili kosti, no zato to čini 200 do 300 nesretnih putnika svake godine. 69-kilometara duga brdska cesta spušta se sa 4.650 metara kod prolaza La Cumbre do 1.200 metara nadmorske visine kod grada Coroico, a većim je dijelom sazdana od samo jedne trake širine nešto veće od tri metra. Sigurnosna ograda, baš kao i asfalt potpuna su nepoznanica, a pogled preko ramena otkriva spektakularan pad od 600 metara! Cesta smrti, koju su lokalci komotno mogli nazvati i 'cesta koja ne prašta pogreške' većim je dijelom okružena prašumom pa su magla i kiša gotovo jednako česta pojava kao križevi i svijeće koje označavaju mjesta pogibije.

cc

cc

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi