Bez buđenja tijekom noći

Bez buđenja tijekom noći

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na tragu informacije o povećanoj učestalosti akutnih respiratornih infekcija, ali i alergija kod najmlađih, otišla sam do najbliže dječje ambulante provjeriti kakva je situacija u Hrvatskoj. Kako je proljeće već došlo, iznenadila me čekaonica puna malih šmrkavaca i zabrinutih roditelja. Zamolila sam pedijatricu da mi odgovori na nekoliko pitanja, od kojih je prvo bilo kako smanjiti učestalost i težinu upala dišnih putova


Dr. Habulin (42), specijalist pedijatar

Početkom proljeća prehlada, ali i sve brojnije alergije, najčešći su razlog odlaska pedijatru. Gotovo je uvijek riječ o djeci koja veći dio dana provode u zatvorenim, grijanim prostorijama – jaslicama, vrtićima ili predškolskim ustanovama. Takva djeca obolijevaju čak dva do tri puta mjesečno, a brojne studije su pokazale da tek nakon tri godine boravka u kolektivu učestalost obolijevanja od akutnih respiratornih infekcija pada na razinu obolijevanja djece koja ih ne pohađaju. Kako bismo smanjili učestalost i težinu upala dišnih putova, djeci treba osigurati zdravu i raznoliku prehranu te tjelesnu aktivnost i boravak na svježem zraku, što su optimalni uvjeti za učinkovitu kontrolu infekcija.

Bila sam zahvalna na odgovoru, ali me i dalje mučilo pitanje što preporučiti roditeljima koji, zbog brojnih poslovnih obveza, nisu u mogućnosti svojoj djeci osigurati navedene optimalne uvjete?

U tom im slučaju najčešće preporučam preventivu – redovito ispiranje nosića, pa čak i onda kada je dijete zdravo. A za najbolje održavanje higijene i vlažnosti sluznice nosa najčešće preporučam Nisitu, posebno sprej koji je idealan za primjenu kod male djece jer su kod njih dišni putovi sićušni, a sami ne znaju ispuhati nakupljeni sekret. Idealan je za pomoć kod prehlada i prevencije upale uha, ali i u vrijeme alergija koje sve češće pogađaju najmlađe, kao dodatna terapija uz sprejeve i kapi za nos. Uz Nisitu možete biti sigurni da više neće biti plača i buđenja tijekom noći.

Zahvalila sam doktorici i uputila se kući. U kvartu sam srela susjedu koja je u kolicima gurala 15-mjesečnu veselu bebu bez ikakvih znakova prehlade. Kako to, upitala sam je, znajući da mala Ana redovito pohađa jaslice, a njezin stariji brat veći dio dana provodi u vrtiću.

Goga (30), majka dvoje djece

Još otkad je Lovro krenuo u jaslice prije četiri godine i vratio se kući prehlađen, moj spas je Nisita sprej za nos. Odmah nakon prvog korištenja začepljenost i isušenost nosa su nestale. Kasnije sam doznala da se može koristiti i za druge stvari, pa su prehlada, alergije, upala uha te ponajviše odstranjivanja sekreta iz nosa za nas postali nepoznat pojam. Za Anu ga koristim gotovo od prvog dana, a sve prijateljice kojima sam ga preporučila iznimno su mi zahvalne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi