UMRO U 91. GODINI

Zygmunt Bauman - jedan od najvažnijih sociologa 20. stoljeća

10.01.2017 u 11:46

Bionic
Reading

U 91. godini života u Velikoj Britaniji preminuo je Zygmunt Bauman, jedan od najvažnijih sociologa 20. stoljeća i autor legendarne knjige ‘Tekuća modernost’. Bauman se u toj knjizi bavio mračnim stranama suvremenosti, upozoravajući da prevelik upliv tržišta i uspon društvenih mreža šteti međuljudskim odnosima

Zygmunt Bauman je rođen 1925. u Poljskoj, gdje je i započeo svoju znanstvenu karijeru nakon Drugog svjetskog rata, koji je proveo kao vojnik Crvene armije. Od 1971. živi u Engleskoj i predaje na Sveučilištu Leeds, a njegov je odlazak iz domovine bio potaknut valom antisemitizma koji je sponzorirao tadašnji poljski komunistički režim.

Odlazak u Veliku Britaniju bio je i dobar početak međunarodne karijere Zygmunta Baumana kojega mnogi opisuju kao jednog od najvažnijih i najutjecajnijih sociologa današnjice. Objavio je gotovo šezdeset knjiga od kojih se mnoge ubrajaju u klasike sociološke i teorijske literature. Područja su njegova interesa globalizacija, modernizam, postmodernizam, konzumerizam i etika, a među njegovim najpoznatijim naslovima su ‘Modernost i Holokaust’, ‘Globalizacija: ljudske posljedice’, ‘Individualizirano društvo’, ‘Tekuća modernost’ i ‘Postmoderna etika’.

Bauman je 2011. gostovao na Subversive Film Festivalu u Zagrebu te je pred ispunjenom dvoranom Kina Europa održao izlaganje na temu 'Ima li budućnost ljevicu?'. Odgovor je da ima ako mi sami to želimo, poručio je tada Bauman te dodao: 'Moć je sposobnost činjenja stvari, a politika određuje što treba učiniti.' Istaknuo je i da se prije djelovalo u okviru nacija - država, dok danas postoji globalna moć, no nema globalne politike. Tako je i moguća deregulacija tržišta, odnosno odmak od državne odgovornosti i njezinih zadataka prema svojim građanima. Problemi se prepuštaju privatnoj inicijativi i tržištu, iako je riječ o stvarima koje se tiču svih nas, poput školstva ili zdravstva.


Tada je predstavljeno i hrvatsko izdanje ‘Tekuće modernosti’ koju je objavio Pelago u prijevodu Mire Gregov. ‘Tekuća modernost’ Zygmunta Baumana jedna je od ključnih knjiga za razumijevanje našega doba, knjiga u kojoj se ovaj utjecajni sociolog hrabro uhvatio u koštac s onim ‘ovdje i sada’; s društvenim, političkim, ekonomskim promjenama, ali i s promjenama u sferi privatnog života kojima svjedočimo, ali ih teško uspijevamo definirati.

To zakriveno ovdje i sada obilježeno je fluidnošću – rastakanjem svega čvrstoga, stabilnoga i trajnoga, što u naše živote unosi posvemašnju nesigurnost, fragmentaciju i dezorijentiranost. Nakon čvrste, teške, hardverske modernosti nastupilo je doba lake, tekuće, softverske modernosti, a novonastale tektonske promjene Bauman tumači analizirajući pet temeljnih pojmova u izgradnji naracija o stanju društva – emancipaciju, individualnost, vrijeme/prostor, rad i zajednicu.

Zygmunt Bauman umro je u ponedjeljak, 9. siječnja u Leedsu, okružen svojom obitelji.