REDOVITA SKUPŠTINA

Zvonko Kusić o najnovijim aktivnostima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

12.04.2018 u 15:16

Bionic
Reading

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) održala je 12. travnja redovitu skupštinu na kojoj je njezin predsjednik, akademik Zvonko Kusić predstavio rad Akademije od prošle skupštine, održane 15. prosinca 2017. Među najvažnijim aktivnostima istaknuo je skupove o europskoj budućnosti hrvatskoga pravosuđa, radu Haaškog suda, ulozi kulturne baštine te skupove vezane uz medicinu

Zajedno s Hrvatskom zakladom za znanost nastavljen je ciklus kolokvija na kojima se predstavljaju istaknuti znanstvenoistraživački projekti, rekao je Zvonko Kusić i dodao kako je HAZU bio suorganizator proslave 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića u Grabrovnici.

Izložbom slika iz donacije Ante Topića Mimare u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU je sudjelovao u proslavi 120. obljetnice Mimarina rođenja. U HAZU su predstavljeni 'Leksikon hrvatskog srednjovjekovlja' akademika Franje Šanjeka i Branke Grbavac te knjiga bugarske veleposlanice Tanje Dimitrove 'Krštenje kod Hrvata katolika'.

Muzejsko-galerijske jedinice i Knjižnica HAZU sudjelovale su u tradicionalnoj Noći muzeja, a održan je i skup na kojem su svoj rad predstavile znanstvenoistraživačke jedinice HAZU u Varaždinu, Bjelovaru i Križevcima, istaknuo je akademik Kusić.

  • +3
Zvonko Kusić Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan podnio je izvješće o radu HAZU u 2017., koje je opsežno prikazano u Ljetopisu Hrvatske akademije za godinu 2017. Tijekom prošle godine u HAZU je, među ostalim, održano 438 događaja, od toga 114 znanstvenih skupova, kongresa, simpozija i okruglih stolova, predstavljene su 62 knjige, održana su 33 predavanja, 31 izložba te 25 posjeta izaslanstava i 16 svečanih sjednica, podsjetio je i dodao kako su u sklopu Dana otvorenih vrata održana 133 različita događaja.

Održani su mnogi skupovi o aktualnim pitanjima hrvatskoga društva pa su u sklopu ciklusa 'Modernizacija prava' obrađene teme vezane uz pravno uređenje gospodarenja otpadom, građanskopravnu i kaznenopravnu zaštitu okoliša, pravnu zaštitu zraka, upravnopravno sudovanje te stvarnopravno uređenje.

Podsjetio je kako su članovi HAZU aktivno sudjelovali u raspravi o prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme o kojemu svoje stajalište ima i Predsjedništvo HAZU, a Akademija je javnosti uputila više izjava.

HAZU je u 2017. proslavio 150. obljetnicu svojeg časopisa 'Rad', najstarijega hrvatskoga znanstvenog časopisa, te 140.  obljetnicu 'Ljetopisa HAZU', podsjetio je glavni tajnik, dodajući kako je HAZU s više skupova obilježio 400. godišnjicu smrti Fausta Vrančića, 160. godišnjicu rođenja Andrije Mohorovičića i 10. godišnjicu smrti akademika Ivana Supeka.

HAZU je lani objavio 103 sveska raznih publikacija, potporom Zaklade HAZU objavljeno je 98 publikacija, među njima i 15 Akademijinih izdanja, a članovi HAZU izvan Akademije objavili su još 85 knjiga, tako da su zahvaljujući Akademiji i njezinim članovima u 2017. objavljene 244 publikacije. Objavljena su i dva broja Glasnika HAZU, u tiskanom i elektroničkom obliku, izvijestio je akademik Rudan.

Skupština HAZU donijela je odluku o osnutku Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici.