ELINA GARANČA

Zvijezda opernih pozornica svijeta dolazi u Zagreb

04.01.2016 u 12:44

Bionic
Reading

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u sklopu novog programa "Lisinski Arioso" koji u Zagreb dovodi najveće svjetske operne zvijezde, ugostit će u ponedjeljak 8. veljače latvijsku mezzosopranisticu Elinu Garanču, koja svojom karizmom i pjevačkim umijećem osvaja spozornice i publike najvećih svjetskih opernih kuća.

Točno tri godine nakon nastupa kojim je u siječnju 2013. oduševila zagrebačku publiku, Garanča će uz solističku pratnju škotskog pijanista Malcoma Martineaua ovaj puta izvoditi arije iz djela Roberta Schumanna, Albana Berga, Richarda Straussa, Henrija Duparca i Sergeja Rahmanjinova.

Garanča je aktualna zvijezda svjetskih opernih pozornica koju kritika hvali kao "zvijezdu najjače magnitude" koja "ima sve što je potrebno: muzikalnost, tehniku, glas, samouvjerenost, pamet, dramski opseg i izgled filmske zvijezde".

Mezzosopranistica koja je svoje najljepše uloge ostvarila u bel canto repertoaru, pažnju je privukla kada je za samo deset dana spremila ulogu Giovanne Seymour u Donizettijevoj operi "Anna Bolena". Pobjede na Međunarodnim pjevačkim natjecanjima otvaraju joj vrata svjetskih opernih pozornica, te je nastupala u najvažnijim opernim kućama kao što su newyorška Metropolitan opera, londonska Kraljevska opera Covent Garden, Bečka i Bavarska državna opera, bečki Musikverein, pariška Opera Garden i brojne druge.

Snimila je desetak CD i DVD izdanja za najprestižnije izdavačke kuće, dobitnica je brojnih nagrada od kojih čak četiri za pjevačicu godine, a Europska kulturna fondacija dodijelila joj je Europsku nagradu za glazbu 2006. Snimka Vivaldijeve opere "Bajazet" donijela joj je nominaciju za Grammy te nagradu MIDEM Classical Awards 2006 za najbolju snimku opernoga djela. Od 2005. ekskluzivno snima za Deutsche Grammophon.

Garančin dolazak u Zagreb bit će velika glazbena poslastica za hrvatsku publiku, za koju će pjevati u sklopu turneje koja počinje u siječnju u pariškoj Opera National de Paris, a nastavlja se nakon zagrebačkog nastupa u bečkom Musikvereinu, nakon čega leti preko Atlantika, gdje će nastupati za publiku newyorške Metropolitan Opere.