Huddersfield u ZKM-U

Zrenjanin ili Karlovac, nema puno razlike. Izgubljenu generaciju muči isti mrak

23.10.2018 u 11:56

Bionic
Reading

Nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih, predstava 'Huddersfield' Uglješe Šajtinca nastala u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Renea Medvešeka bit će izvedena na sceni ZKM-a 27. listopada, a u predstavi igraju Dado Ćosić, Mateo Videk, Adrian Pezdirc, Robert Budak, Tina Orlandini, Damir Šaban i Filip Nola

Predstava nastaje prema tekstu Uglješe Šajtinca (jednog od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca i dobitnika niza nagrada među kojima je Europska nagrada za književnost, kao i Sterijina nagrada za dramu Huddersfield 2005. godine. Drama je već postavljena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i u svom je desetogodišnjem izvođenju stekla kultni status, navodi se u najavi zagrebačke premijere.

Mračnom, potresnom i duhovitom pričom o generaciji tridesetogodišnjaka iza kojih su posljedice rata, a koji pred sobom ne vide baš nikakvu budućnost, Šajtinac vješto upravlja. Kao gost nedavno održane ZKM tribine 'Čitanje kazališta', Šajtinac je jednostavno sažeo radnju Huddersfielda: 'Četiri muška lika iz istog razreda iste škole koji su se skupili u jednom stanu i eto, odvija se pred publikom muška drama s likovima koje nitko ne voli. Da Igor nakon deset godina nije došao iz Huddersfielda oni se ne bi sastali, a on je mamac da oni izgmižu iz svojih rupa i pokažu svoje pravo lice izgubljene generacije i lica muškaraca koji su inače patetičniji od žena…', ističu u ZKM-u te navode da povratnički grad Zrenjanjin u Šajtinčevoj drami u hrvatskoj adaptaciji postaje Karlovac, a čime se pokazuje da bi ova priča mogla biti smještena u bilo koji grad južnoeuropskih država u tranziciji koje su prelaskom u kapitalizam vjerovale da počinje raj na zemlji, a dočekale su ratove, tajkune, kriminal, nezaposlenost i grč u trbuhu. Iz takvih zemalja, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih, tisuće mladih danas svakodnevno odlaze neznano kamo, ne želeći se iza sebe ni osvrnuti, a oni koji ostaju žive život stalna razočaranja i nezadovoljstva, ističe se u najavi.

Huddersfield u ZKM-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZKM

Huddersfield donosi mračnu, duhovitu i vrlo potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka, koji na prijelazu u novi milenij teško iza sebe ostavljaju posljedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti. U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti, čak se i kišovito jokširsko predgrađe čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave, i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno, zaključuje se u najavi.