14. i 15. siječnja

ZPC najavljuje premijeru plesne predstave Saše Božića 'Walk on the Wild Side'

05.01.2022 u 12:36

Bionic
Reading

Predstava nastaje u produkciji organizacije 'de facto', a izvode je Viktoria Bubalo i Boris Barukčić

'Walk on the Wild Side', nova predstava Saše Božića, plesni duet za plesačicu i glumca koji funkcionira kao nastavak istraživanja započetog projektom 'Kabinet čud(ovišt)a', premijerno će se izvesti 14. i 15. siječnja u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).

Predstava nastaje u produkciji organizacije 'de facto', a izvode je Viktoria Bubalo i Boris Barukčić.

'Posebnost je ove izvedbe u susretu različitih tjelesnih principa: plesačkog i glumačkog koji na različit način pristupaju istraživanju intime, voajerizma i ekshibicionizma', ističe se u najavi predstave.

Komad spada u istraživanje queer teorije u polju suvremeno-plesne izvedbe i istovremeno istražuje nemogućnost reprezentacije pornografskog, no, kako se objašnjava, taj odnos proširuje se na odnos između izvođača i publike, između stereotipnog i prikazanog, između identiteta i materijalnog, između improviziranog i očekivanog.

'Dva bezimena tijela zarobljena su u energetskim pulsiranjima koji samo nalikuju nekoj vrsti seksualne razmjene. Neimenovani par provodi jednu noć zajedno u razmjeni intimnih tjelesnih impulsa i tekućina, ne obazirući se, već uživajući u voajerskom pogledu publike', napominju iz ZPC-a.

Dodaju kako predstava 'priziva divljinu izvan uobičajenih moralnih standarda društvene zajednice', unutar postpandemijskog diskursa sama ideja tjelesnog kontakta postaje subverzivnom, posebno ako razmišljamo u terminima tjelesnih izlučevina: znoja, sline, krvi koji ponovo postaju liminalni, vraćajući materijalnost tijela i energetskih pulsacija želje u diskurs plesa.

Scenu i kostime potpisuje Ana Mikulić, glazbu Nikola Krgovič, svjetlo Marino Frankola, fotografiju Nina Đurđević, video Josip Visković, dizajn plakata i knjižice Mislav Lešić, dok je producentica Tena Bošnjaković.