NOVI GLASOVI EUROPE

Zoran Pilić među deset najzanimljivijih europskih pisaca

18.04.2016 u 14:40

Bionic
Reading

Izbor deset Novih glasova Europe objavljen je na Londonskome sajmu knjiga u sklopu projekta Literary Europe Live, a među najzanimljivijim piscima aktivnim danas u Europi, po izboru međunarodnoga žirija, i hrvatski je književnik Zoran Pilić

Među izabranim književnicima, po izboru međunarodnoga žirija u kojemu su bili predstavnici uglednih književnih festivala i institucija, uz Pilića su pjesnikinja i prevoditeljica Juana Adcock (Škotska), pisac, prevoditelj i književni kritičar Bruno Vieira Amaral (Portugal), književnica Clare Azzopardi (Malta), autorica kratkih priča Rumena Bužarovska (Makedonija), socijalna antropologinja i književnica Erika Fatland (Norveška), pisac i novinar Albert Forns (Katalonija), književnica i prevoditeljica Anja Golob (Slovenija), pjesnik Árpád Kollár (Mađarska) i romanopisac Ciwanmerd Kulek (Turska).

Izabrani pisci idućih će se godinu dana predstavljati diljem Europe i sudjelovat će u književnim događajima, a bit će objavljena i antologija njihovih radova.

Svrha je izbora istaknuti bogatstvo i raznolikost europskoga pisma u svim njegovim žanrovima i jezicima, uključujući manjinske jezike.

'Naši Novi glasovi dobit će priliku kakvu možda inače ne bi dobili sa sličnim međunarodnim ili europskim nagradama', izjavila je direktorica platforme Literature Across Frontiers Alexandra Büchler.

'Oni ne pišu samo romane, koje izdavači najviše objavljuju. Zapravo, oni naglašavaju raznolikost europske književne scene – pišu unutar različitih žanrova, a mnogi od njih su i književni prevoditelji, kritičari i novinari u kulturi', dodala je.

'Izbor Novih glasova Europe dio je projekta Literary Europe Live koji koordinira platforma Literature Across Frontiers, a financiraju program Europske unije 'Kreativna Europa' i Arts Council of Wales.

Projekt Literary Europe Live okuplja šesnaest književnih festivala i institucija diljem Europe radi jačanja i poticanja programa koji odražavaju bogatstvo i raznolikost europskoga književnog krajolika.