DESIGN DISTRICT ZAGREB

Zona oko Martićeve ulice postaje kreativna gradska četvrt

27.02.2016 u 16:20

Bionic
Reading

Zagrebačka četvrt čiju arteriju čini Martićeva ulica, u lipnju će zablistati kao domaćin novog uzbudljivog festivala! Ovu zonu u istočnom dijelu središta grada, koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška ulica, festival Design District Zagreb i širi istoimeni projekt afirmirat će kao kreativnu gradsku četvrt

Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama autodijelova i salonima automobila, četvrt je svoj urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje brojnim vrijednim kulturnim i kreativnim inicijativama.

Kulminacija projekta bit će četverodnevni festival od 16. do 19. lipnja, namijenjen širem krugu građana i turističkih posjetitelja, dok će se brojne druge aktivnosti odvijati i kontinuirano s ciljem dugoročnog poboljšanja kvalitete života stanovnika četvrti.

Design District Zagreb višeslojni je multidisciplinarni projekt nastao s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u tom dijelu grada. Namjera je stimulirati izgradnju 'kreativne zone Martićeva', prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta, kao i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora, te poticanje stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja.

Projekt ukazuje na potencijal četvrti da u savezu s kreativnim i odgovornim poduzetničkim pothvatima afirmira proizvodnju kulture i turizma kao pogonskog goriva razvoja grada te zagovara dizajn i sve ostale stvaralačke djelatnosti kao one koje potiču strukturalne promjene korisne za razvoj kulturne, obrtničke i manufakturne proizvodnje i pomažu tranziciji iz tradicionalne ekonomije prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.

Organizatori Design Districta Zagreb su Croatian Design Superstore i Dizajn centar Zagreb. Projekt se odvija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom, odnosno Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada te uz podršku Hrvatskog dizajnerskog društva, Društva arhitekata Zagreba i Udruženja hrvatskih arhitekata.

'U programu Design District Zagreb aktivno će sudjelovati i dionici kreativne zajednice iz kvarta, među kojima izdavajamo: književni klub (i kvartovski pionir) Booksa, knjižara Bibliofil, Galerija Miroslav Kraljević i Galerija 3.14, Oris kuća arhitekture, coworking prostor Impact Hub, proizvođači i showroomi dizajnerskog namještaja Prostoria i Grupa Products, odnosno dizajnerskih naočala Sheriff & Cherry, atelje Owl Lidije Boševski, arhitektonski uredi Penezić i Rogina, MVA Mikelić Vreš arhitekti, Matrica arhitektura, Dva arhitekta; dizajnerski studiji Grupa, Fiktiv, Kuna zlatica, Superstudio, ugostitelji Blok bar, Mak na konac, Mali bar, Divas cafe i Divas bistro, visoke škole Edward Bernays i Vern, Design hostel 63 i dizajnerski apartmani Svimi, trgovine dizajnerskog namještaja Studio Haramina i Planet Moderna, ali projekt će uključiti također i male obrtničke radnje kao što su postolar A Shoo ili cvjećarnica La Marco, koje se hrabro izdvajaju nekonfekcijskom ponudom', rekla je Ira Payer, autorica koncepta i kreativna direktorica Design Districta Zagreb