DNK ANALIZE

Znanstvenici tragaju za Caravaggiovim potomcima

11.03.2010 u 15:14

Bionic
Reading

Šest mogućih potomaka glasovitog baroknog umjetnika Michelangela Merisija, poznatog kao Caravaggio, podvrgnuto je DNK ispitivanju u nadi da će moći pomoći otkriti tajnu njegove smrti

Uzrok Caravaggiove smrti 1610. godine i mjesto pokopa nepoznati su, ali sada skupina talijanskih antropologa vjeruje da se njegovi ostaci nalaze među desecima tijela pronađenima u jednoj kripti u Toskani.

Četiri mjeseca su antropolozi sa sveučilišta u Bologni i Ravenni ekshumirali prije nekoliko stotina godina pokopana tijela, nadajući da će pronaći ono začetnika baroknog slikarstva.

Ovoga su tjedna znanstvenici otputovali u mjesto Caravaggio, na sjeveru zemlje, u kojem je Merisi odrastao i uzeli uzorke DNK njegovih potencijalnih potomaka, od kojih neki nose isto prezime ili njegove izvedenice.

'Uzeli smo uzorke nekolicini pojedinaca za koje mislimo da bi mogli biti genetski povezani s velikim slikarom i sada ćemo ih usporediti s DNK uzorcima ekshumiranih tijela. Uz malo sreće, za dva do tri mjeseca mogli bismo završiti s poslom', rekao je profesor Giorgio Grupponi, voditelj istraživanja.

Caravaggio je začetnik barokne slikarske tehnike kontrasta svjetla i sjene, nazvane kjaroskuro. Poznato je da je vodio buran život pa tako legenda govori da je umro na putu prema Rimu, kamo je krenuo po oprost za ubojstvo čovjeka u tučnjavi.