FOTOGRAFSKA IZLOŽBA

'Znanost u svemiru' u Tehničkom muzeju

20.10.2009 u 14:06

Bionic
Reading

Izložba fotografija 'Znanost u svemiru' otvara se 21. listopada, u Tehničkom muzeju u Zagrebu u povodu 9. tjedna talijanskog jezika u svijetu, s temom 'Talijanski jezik između umjetnosti, znanosti i tehnologije'

Stotinjak izloženih fotografija u boji pokazuju prizore snimljene u Johnsonovu Space Centeru u tijeku vježbe za misiju Esperija.

Esperija, kako su antički Grci nazvali talijanski poluotok, istodobno je i ime misije talijanskog astronauta Paola Nespolija, člana ekipe STS-120, na svemirskom brodu Discoveryju. Nespoli je imao ulogu specijalista misije na svemirskom brodu. Na ISS-u je povezivao unutrašnjost letjelica i četiri svemirske šetnje koje su izveli NASA-ini astronauti. Zadaća mu je bila uskladiti vanjske aktivnosti s uputama sa Zemlje te rukovanje robotiziranim krakovima na brodu i ISS-u.

Misiju su zajednički vodili Europska svemirska agencija (ESA) i Talijanska svemirska agencija (ASI), kao talijanski prinos kompletiranju projekta ISS (International Space Station).

Dokumentarni zapisi djelo su poznatog fotografa Gabrielea Rigona.

Fotografije za izložbu, koju priređuje Tehnički muzej u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu i Centrom vizualnih umjetnosti Batana-Rovinj, ustupile su Talijanska svemirska agencija (ASI), Europska svemirska agencija (ESA) i NASA.

Izložba je otvorena od 21. listopada do 22. studenoga u muzejskom Odjelu astronomije i astronautike.