U ČETVRTAK NA SJEDNICI

Zlatko Hasanbegović ulazi u Kazališno vijeće zagrebačkog HNK?

20.12.2017 u 20:27

Bionic
Reading

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u četvrtak naći će se i prijedlog koji je uvršten po hitnom postupku, a prema kojemu bi iduće četiri godine, umjesto Snježane Abramović Milković iz ZKM-a, u Kazališnom vijeću središnjeg nacionalnog teatra trebao sjediti Zlatko Hasanbegović

Prema portalu teatar.hr, Zlatko Hasanbegović mogao bi postati članom Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a o tome će se prijedlogu raspravljati na sjednici Gradske skupštine u četvrtak. 

Hasanbegović bi, kao predstavnik Grada Zagreba, u Kazališnom vijeću središnjeg nacionalnog teatra trebao zamijeniti ravnateljicu Zagrebačkog kazališta mladih Snježanu Abramović Milković.

  • +5
Zlatko Hasanbegović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Drugi predstavnik Duško Ljuština ostaje na funkciji i prema novom prijedlogu. 

Saborski zastupnik i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović u rujnu ove godine u Saboru je aktualnoj ministrici Nini Obuljen Koržinek poručio da je trenutno vodstvo zagrebački HNK pretvorilo u 'stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma'.

  • +5
Ministar Zlatko Hasanbegović predao je ministarstvo novoj ministrici Nini Obuljen Korzinek Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Nedavno se Ministarstvo kulture očitovalo i oko ulaska Ante Đapića u Kazališno vijeće osječkog HNK, u kojem je na sjednici Gradskog vijeća Osijeka 26. listopada zamijenio ekologinju Ivančicu Jurčević Agić. 

Članovi kazališnih vijeća se, prema Zakonu o kazalištima, na mandat od četiri godine biraju iz reda 'uglednih umjetnika i radnika u kulturi'.

Na pitanje kako je i zašto Anto Đapić ušao u Kazališno vijeće HNK Osijek, Ministarstvo kulture odgovorilo je da planiraju predložiti izmjenu Zakona o kazalištima kako bi se ubuduće 'izbjeglo moguće arbitrarno tumačenje važećih zakonskih odredaba'.