NE PROPUSTITE

ZKM - svijet nakon karentene: 'Matura/Trauma'

23.05.2020 u 08:38

Bionic
Reading

Iako je Zagrebačko kazalište mladih otvoreno pojedini onlineprojekti se nastavljaju - poput serije zoom razgovora pod nazivom: 'ZKM – svijet nakon karantene' - gdje razgovaraju redatelji, glumci, dramski pisci, kazališni kritičari, umjetnici iz raznih područja kulture, društveni analitičari, koji u tim razgovorima promišljaju suvremenost društva tragajući i za opstankom kulturnih projekata i programa

U subotu 23. svibnja 2020. od 10:00 satina ZKM-ovoj facebook stranici bit će dostupan 4. ZKM zoom razgovor 'Matura/Trauma' - na temu mature i obrazovnog sustava, koji je uvijek i pitanje sustava vrijednosti onih koji to znanje prenose i prvorazredno političko pitanje, pa time i trauma.

Ovaj zoom tematski je povezan i sa ZKM-ovom hvaljenom predstavom Mi i Oni- autorski projekt Darija Harjačerka, Katarine Pejović, ZKM-ovih glumaca i polaznika Učilišta ZKM-a.

Podsjetimo, predstava Mi i Oni nastajala je tijekom trećeg tjedna štrajka prosvjetnih radnika u cijeloj Hrvatskoj. Danas zbog epidemioloških ograničenja nakon pandemije, a i same činjenice da su mnogi mladi glumci i glumice maturanti i upravo su pred maturom, predstava Mi i Oni do rujna neće biti na sceni. Međutim, upravo zatoovaj ZKM zoom razgovor otvaramo s njima.

Sudionici ovog današnjeg zooma su:

dramaturginja i koautorica predstave Katarina Pejović

psiholog i nekadašnji voditelj kurikularne reforme Boris Jokić

dvoje maturanata, polaznika Učilišta ZKM-a koji i glume u navedenoj predstavi:

Petra Dončić, maturantica Privatne umjetničke gimnazije

Ivan Grlić i maturant XV gimnazije (popularni MIOC)

Iz kritika:

'Predstavu 'Mi i Oni' trebali bi pogledati ministrica obrazovanja i premijer. Možda onda shvate prosvjetare koji štrajkaju (...) Riječ je o značajnom kazališno-aktivističkom i društveno angažiranom projektu u kojem se na suvremen i zanimljiv način, bez dociranja i pametovanja, snagom istine, progovorilo o zastarjelom i birokratiziranom školskom sustavu u Hrvatskoj, koji ne ide ukorak s duhom vremena nego proizvodi antagonizme na relaciji 'mi' i 'oni', neznanje i nemisleća bića, te nezadovoljstvo i frustracije kod svih uključenih u proces obrazovanja - nastavnika, roditelja i učenika.Posebna vrijednost predstave je i u tome što je u njoj dan glas mladima. Naime, u predstavi sudjeluje četrnaestoro izvrsnih polaznika Učilišta ZKM-a, koji su iz svoje srednjoškolske vizure vlastitim improvizacijama i osmišljavanjem situacija uvelike pridonijeli autentičnosti i teksta i predstave', Nina Ožegović (tportal).

Redovni repertoar ZKM-a od 27. svibnja

Na redovnom repertoaru ZKM-a od 27. svibnja gledatelji mogu pogledati predstave hvaljene i od publike i kritike: H.E.J.T.E.R.I, Huddersfield, Dobro je dok umiremo po redu, Eichmann u Jeruzalemu, a za sam kraj sezone u srpnju (5. srpnja) publiku čeka i premijera predstave 'Monovid-19' u režiji Anice Tomić.

Kao što je javnost upoznata, kazališta su trenutno osobito izložena restrikcijama iz epidemioloških razloga, a dvomjesečna potpuna obustava rada ostavila je i financijske posljedice i javnim kazalištima te nezavisnoj kulturnoj sceni s kojom ZKM redovito radi. Za vrijeme trajanja karantene ZKM je gledateljima omogućio besplatno online gledanjesvojih najuspješnijih predstava, poput Črne mati zemle, Hinkemanna i drugih. Da bi prebrodio ovo neizvjesno vrijeme ZKM je na žalost morao do kraja sezone obustaviti uobičajene popuste na ulaznice, koje se sada mogu kupiti samo po punim cijenama. Zahvaljujući podršci publike, u ZKM-u očekuju lakši početak iduće sezone. U ZKM-u se provode epidemiološke mjere kako bi se publika i nadalje osjećala sigurno i opušteno u prostorima kazališta te su gledališta organizirana tako da se održava propisani razmak. Zbog ograničenog i smanjenog broja mjesta, pozivaju vas da svoje ulaznice rezervirate već sada.

Novo: Retro ZKM na zahtjev

Odnedavno na Vimeo kanalu ZKM-a (https://vimeo.com/zekaem) dostupne su predstave iz ZKM-ove arhive koje gledatelji mogu pogledati po popularnim cijenama. ZKM-ovi redoviti posjetitelji sigurno će se rado prisjetiti predstava kao što su 'Galeb' u režiji Bobe Jelčića, 'Hamlet' redatelja Olivera Frljića, 'Kristofor Kolumbo' u režiji Renea Medvešeka, 'Alan Ford' redatelja Darija Harjačeka i mnoge druge.