ČETIRI GRADA, ČETIRI PRIČE

ZKM s još tri europska kazališta i publikom radi predstavu

17.01.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Ovih je dana počeo projekt pod nazivom 'Četiri grada, četiri priče' sa zadatkom: opišite Europu u jednoj rečenici! Tijekom 10 mjeseci njegova trajanja, postavljat će se 10 različitih pitanja publici u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Poljskoj i Hrvatskoj, te će na kraju, prateći reakcije javnosti, nastati jedinstveni autorski tekst četiriju pisaca

'Četiri grada, četiri priče' međunarodni je koprodukcijski projekt četiriju europskih kazališta, a to su: Repertoarno kazalište Birmingham iz Velike Britanije, njemačko Državno kazalište Dresden, Poljsko kazalište Bydgoszcz i Zagrebačko kazalište mladih.

Kazališta su se udružila na projektu inspirirana promocijom interkulturalnog dijaloga. Četvero dramskih pisaca: Steve Waters, Lutz Hübner, Malgorzata Sikorska-Miszczuk i Tena Štivičić, zajednički će pisati tekst koji će se izvoditi u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Poljskoj i Hrvatskoj.

Polazišna osnova su pitanja koja problematiziraju 'suvremeni europski identitet'. 'Moramo li prihvatiti Europu da bismo bili njezin dio? Što mislimo o Europi? Koliko pripadamo Europi?', neka od pitanja koja će autori postavljati publici kroz narednih 10 mjeseci. Prateći reakcije javnosti, nastat će jedinstveni autorski tekst četvero pisaca.

Prije početka pisanja, autori će putovati u zemlje sudionice projekta u svrhu istraživanja i razmjenjivanja ideja i tradicija svake pojedine sredine. Program angažiranja društvene zajednice teći će usporedno s nastajanjem dramskog teksta odnosno predstave. Društvene radionice u svakoj zemlji bit će organizirane s različitim grupama građana. Od početka projekta, u svim zemljama bit će otvorena virtualna rasprava na različitim društvenim mrežama i web stranicama, kako bi se svima omogućilo da slijede razvoj priče.

Publika će sudjelovati u raspravama na način da će moći odgovarati na pitanja te davati komentare, čime će se pomoći razvoju projekta. U konačnici, predstava će biti izvedena u sve četiri zemlje, na četiri jezika, u izvedbi umjetnika iz svake zemlje.

Premijerna izvedba predstave bit će u travnju 2013. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih, a potom će predstava gostovati u Birminghamu, Dresdenu i Bydgoszczu.