NOVA EUROPSKA DRAMA

ZKM odlazi na dva prestižna festivala

03.05.2010 u 13:19

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) izvijestilo je da će nakon nastupa na Međunarodnom festivalu umjetnosti FIA 2010 krajem ožujka u Kostariki, sudjelovati na još dva prestižna svjetska kazališna festivala - festivalu Wiener Festwochen u Beču i festivalu Nove europske drame u Wiesbadenu

Na festivalu Wiener Festwochen koji se održava od 14. svibnja do 20. lipnja u Beču, ZKM će sudjelovati s predstavom Generacija '91.-'95. Borisa Dežulovića, u režiji Boruta Šeparovića, koja će se izvesti dva puta, 13. I 14. lipnja.

Ovogodišnje izdanje Wiener Festwochena, na čelu s umjetničkim ravnateljem Lucom Bondyjem i ravnateljicom Stefanie Carp, predstavit će 52 predstave i 200 performansa iz 23 zemlje.

Među njima se ističu kanadski kazališni umjetnik Robert Lapage s predstavom 'Lipsynch', legenda njemačkog poslijeratnog kazališta Peter Stein koji je uprizorio 'Bijesove' Fjodora Mihajlovića Dostojevskog, njemački redatelj Frank Castorf s predstavom 'Blizu Moskve' uprizorenoj prema Čehovljevoj drami 'Tri sestre', Luc Bondy s predstavom 'Sweet Nothings', Krystian Lupa s predstavom 'Factory 2' i Kornel Mundruczo s predstavom 'Led''.

Početak i završnica programa ovogodišnjeg Wiener Festwochena bit će posvećena dramama Elfriede Jelinek

Gradsko kazalište Wiesbaden deseti je put, u suradnji s kazalištem iz Mainza, domaćin međunarodnog kazališnog bienala Nove europske drame, koji je održava od 17. do 27. lipnja.

Riječ je o najznačajnijem festivalu suvremenoga dramskog pisma na kojem je ZKM gostovalo i 2008. kada je otvorilo festival s predstavom 'Krijesnice' Tene Štivičić a u režiji Janusza Kice

Ove će godine ZKM na istom festivalu gostovati s višestruko nagrađivanom predstavom 'Zagrebački pentagram' u režiji Paola Magellija. Predstava je na programu dva dana, 26. i 27. lipnja.

Taj najveći svjetski festival suvremenog dramskog pisma, pokrenuli su 1992. u Bonnu Tankred Dorst i Manfred Beilharz, a on je danas pouzdano mjerilo kretanja na europskoj kazališnoj sceni s mrežom priznatih i iskusnih autora i autorica iz 39 europskih zemalja.