PREDSTAVE U NJEMAČKOJ

ZKM izvozi Ivanu Sajko i Ivicu Buljana

08.06.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Ukoliko je međunarodna suradnja i broj gostovanja činjenica po kojoj bi se također trebalo ocjenjivati rad neke kazališne kuće, Zagrebačko kazalište mladih u lipnju, a i inače, jednostavno nema konkurencije. Nekoliko se čimbenika poklopilo, pa trenutno ZKM-a ima više u Njemačkoj nego u Hrvatskoj. Projekt 'Pozor: Pioniri' s Ivanom Sajko i Ivicom Buljanom u punom je zamahu, dok 'Izlog' i 'Ideš dalje!' imaju svoja – redovita gostovanja

Predstava o instant slavi prema tekstu mladog njemačkog autora Holgera Schobera u Zagrebu je postavio Rene Medvešek, ali 'Ideš dalje' dio je tripartitnog koprodukcijskog modela po kojem je isti tekst postavljen u Italiji i Njemačkoj, pa te predstave međusobno gostuju, po kazalištima i po srednjoškolskim razredima jer projekt je i koncipiran tako da može podnijeti i 'site specific' izvedbe. ZKM-ova predstava s Barbarom Prpić i Petrom Leventićem trenutno je u Berlinu, gdje igra na sceni Deutsches Theatera.

No, glavnina ZKM-ovih snaga orijentirana je ovih dana na Braunschweig u Donjoj Saskoj, gdje od 31. svibnja do 10. lipnja traje međunarodni festival Theaterformen. Dio programa je i 'Izlog' Nataše Rajković i Bobe Jelčića, projekt u potpunosti podređen logici posebne lokacije, koji je u Zagrebu svojedobno igrao u napuštenom lokalu na Trešnjevci. Njemačka publika vidjet će ga, naravno, u nešto izmijenjenom izdanju, ali ona već ionako dobro poznaje rad ovog specifičnog kazališnog dvojca bez kormilara.

Njemačkim ovisnicima o kazalištu nije nepoznata ni Ivana Sajko, čiji je novi tekst 'Krajolik s padom' u režiji njemačke redateljice Danbielle Löffner otvorio festival Theaterformen dok istu manifestaciju zatvara premijera predstave 'Žuta crta' u režiji Ivice Buljana. Obje produkcije dio su posebnog suradničkog projekta Zagrebačkog kazališta mladih i Staatstheatera iz Braunschweiga nazvanog 'Pozor: Pioniri'.

Okosnica projekta koji spaja dva grada i dva kazališta crtica je iz povijesti zrakoplovstva: čuveni lebdeći brod nazvan po svom konstruktoru grofu Ferdinandu von Zeppellinu bio je ideja zagrebačkog izumitelja i zaljubljenika u letenje Davida Schwarza, čije je nacrte njemački grof otkupio i usavršio. Koliko je to plodna tema s brojnim političkim, društvenim, tehnološkim i drugim slojevima vidi se iz tekstova koje su s njemačke strane pisale Juli Zeh i Charlotte Roos, a s hrvatske Ivana Sajko.

Novi tekst vjerojatno u svijetu trenutno najpoznatije domaće dramatičarke na tragu je njezinih recentnih radova u kojim je klasična struktura poništena u korist monološke 'autentičnosti', a ponovno ima i snažnu likovnu potku s obzirom da je naslov asocijacija na čuvenu sliku 'Krajolik s Ikarovim padom' Pietera Bruegela starijeg. Osim ansambla kazališta iz Braunschweiga, u predstavi kao gost nastupa i ZKM-ovac Edvin Liverić.

Njemački tekst nosi naslov 'Žuta crta' i, preko čuvene birokratske prepreke koju se ne smije prijeći u banci, na aerodromima ili bilo kojoj drugoj vrsti birokratiziranog prostora, bavi se problemima globaliziranog svijeta u kojem apsurd postaje svakodnevna pojava upravo jer ga se svim silama represije i zakonodavstva pokušava dokinuti.

Na podlozi istinitih priča o ribaru koji je zalutao u vode do kojih nije trebao i nije smio stići i jednoj kravi koja uz pomoć 'pobunjenog čovjeka' postaje junakinja dana, autorice su redatelju Ivici Buljanu i ansamblu ZKM-a dale priliku da o svakodnevici progovore drukčijim scenskim jezikom. Predstava u kojoj glume, pjevaju i sviraju Goran Bogdan, Lucija Šerbedžija, Nina Violić, Frano Mašković, Jadranka Đokić, Ksenija Marinković i drugi, a za koju je kao scenograf debitirao hrvatski slikar na i ne više tako privremenom radu u Berlinu Lovro Artuković, njemačku premijeru imat će 10. lipnja na zatvaranju festivala Theaterformen, a zagrebačku sredinom listopada.

U projektu 'Pozor: Pioniri' sudjeluju i najmlađi polaznici iz Dramskog studija učilišta ZKM-a i Kluba pionira Državnog kazališta Braunschweig. Polaznici Učilišta će 24. lipnja u Braunschweigu izvesti predstavu 'Leti, leti' u režiji Grozdane Lajić Horvat i Marine Pejnović, iza kojeg kao dramaturg i idejni pokretač stoji Ivor Martinić. Njemački pioniri pa u ZKM dolaze 30. lipnja s predstavom 'San o letenju' u režiji Angelike Andrzejevski i Kathrin Barthels.