kontroverzni self-help guru

Žižekov rival Jordan Peterson završio u bolnici u Rusiji zbog ovisnosti o tabletama za smirenje

10.02.2020 u 11:51

Bionic
Reading

Kontroverzni kanadski klinički psiholog, autor knjige za samopomoć '12 pravila za život: Protuotrov kaosu', Jordan Peterson upravo je izašao iz bolnice u Rusiji, u kojoj se liječio od ovisnosti o tabletama za smirenje

Peterson (57) je prošli tjedan izašao s odjela intenzivne njege u ruskoj bolnici u kojoj se liječio od ovisnosti o lijeku iz klase benzodiazepina, a koji se koriste za ublažavanje anksioznosti, rekla je njegova kći.

Kontroverzni autor self-help bestselera '12 pravila za život' odlučio je u Rusiji potražiti alternativne metode liječenja nakon što su mu u sjevernoameričkim bolnicama, kako se požalio u videu za kanadski National Post, u nekoliko navrata postavili pogrešnu dijagnozu.

'Skoro je umro nekoliko puta', rekla je njegova kći, dodajući kako joj je otac godinama uzimao lijekove za smirenje, a anksioznost se navodno pojavila kao rezultat teške autoimune reakcije na hranu. Doktori su mu povećali dozu prošle godine kako bi se mogao nositi sa stresom nakon što je njegovoj supruzi Tammy dijagnosticiran rak.

Kći i njen muž odveli su Petersona, profesora na Sveučilištu u Torontu koji se dugo borio i s depresijom, prošli mjesec u Moskvu. Dijagnosticirana mu je upala pluća i bio je u induciranoj komi osam dana, prema National Postu. Po navodima njegove kćeri, početak procesa 'skidanja' s lijekova njenog oca bio je 'užasavajući'.

Ranije je Peterson govorio kako se s depresijom uspijevao izboriti zahvaljujući dijeti zasnovanoj na mesu, a na koju ga je potaknula upravo kći. Potpuno izbacivanje zelene hrane popravilo mu je i mentalno i psihičko zdravlje, rekao je u intervjuu 2018.

Žestok kritičar političke korektnosti, Peterson se u rujnu 2019. u Torontu suočio sa svojim velikim rivalom Slavojem Žižekom. U dupkom punom Sony Centru, čija dvorana prima 3000 gledatelja, a za koju su rasprodane ulaznice od 1500 dolara, dvojica popularnih teoretičara raspravljala su o tome što zaista vodi sreći - kapitalizam ili marksizam.

Peterson je, kaže njegova kći, trenutno, nakon otpusta iz bolnice, na antiepileptičkim lijekovima. Teže hoda i tipka, ali se oporavlja, rekla je.