RAZGOVOR

Živući klasik animacije Borivoj Dovniković Bordo u zagrebačkom MSU

04.03.2020 u 14:40

Bionic
Reading

Velikan animiranog filma Borivoj Dovniković Bordo 10. ožujka u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti o svome će opusu razgovarati s filmologom Nikicom Gilićem u okviru izložbe 'Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma'

Živući klasik animacije, autor, crtač, animator, scenarist i edukator Borivoj Dovniković Bordo u razgovoru u Dvorani Gorgona u 18 sati, organiziranom u sklopu izložbe o vrhuncima domaće animacijske i filmske baštine, dat će svoje mišljenje o svom radu i glavnim tendencijama zadnjih 70 godina animacije, a bit će prikazani i birani filmovi iz njegovog animiranog opusa, najavljuju iz MSU-a. To su 'Ceremonija' iz 1965., 'Znatiželja' iz 1966., 'Škola hodanja' 1978. i 'Uzbudljiva ljubavna priča' iz 1989.

Borivoj Dovniković rođen je 1930. u Osijeku. Kroz svoj radni vijek djelovao je kao redatelj, crtač, animator i karikaturist. Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1949., ali je ubrzo napušta i počinje raditi kao karikaturist i ilustrator za Kerempuh, Jež i druge novine. Na crtanim filmovima Waltera i Norberta Neugebauera započinje kao animator početkom 50-ih, a početkom 60-ih kreće i režirati.

  • +40
Otvorenje izložbe o Zagreb filmu u MSU Izvor: Promo fotografije / Autor: Damir Žižić

Uspješno spaja klasičnu figuralnu animaciju s modernim utjecajima. Karakterističnost dopadljivih likova naglašava snažnim individualiziranjem. Istaknuo se kao autor uspjelih reklamnih filmova u zemlji i u inozemstvu. 1983. objavljuje knjigu 'Škola crtanog filma'. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima, poput Berlinskog festivala, Viennala, New York film Festivala i Animafesta.

Nikica Gilić izvanredni je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje predaje kolegije iz teorije i povijesti filma na Odsjeku za komparativnu književnost, kao i na Akademiji dramske umjetnosti. Voditelj je Doktorskog studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Sudjelovao je na više međunarodnih simpozija u Hrvatskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, SAD-u, Austriji, Srbiji i Francuskoj te održao gostujuća predavanja na sveučilištima u Njemačkoj, Austriji i Češkoj. Glavni je urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa, član uredništva internetskog časopisa Apparatus, član savjeta časopisa Ubiq i Autsajderski fragmenti te član Vijeća Animafesta. Dobitnik je Nagrade Filozofskog fakulteta, Nagrade Vladimir Vuković i Nagrade SFERA.