OSVJEŽENJE NA KNJIŽEVNOJ SCENI

Emotivan ženski roman: Uskoro promocija knjige Jozefine A. Petrović

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 10.01.2020 23:44
  • Objavljeno 10.01.2020 u 11:01
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U Zagrebu će 16. siječnja u 18 sati u Novinarskom domu biti predstavljen roman 'Pravo na krik' istaknute novinarke i aktivistice Jozefine A. Petrović. Životno, intrigantno, emotivno štivo malo koga će ostaviti ravnodušnim

'Pravo na krik', roman Jozefine A. Petrović čita se u dahu, jer je to ženski roman zgusnutih emocija. Mučna priča o djevojčici zlostavljanoj u obitelji naizmjence teče s egzistencijalnim propitkivanjem tridesetogodišnjakinje koja prolazi teško razdoblje razvoda, u neprekidnom preskakanju iz prošlosti u sadašnjost, kroz dvije linije pripovijedanja posve različitim stilovima, stoji u najavi knjige objavljene u izdanju Viva Verbuma.

Jozefina Jasna Petrović poznata je dugogodišnja aktivistica u borbi za prava žena, starijih i siromašnih

Jozefina Jasna Petrović poznata je dugogodišnja aktivistica u borbi za prava žena, starijih i siromašnih

Izvor: Cropix / Autor: Matea Petrovic / CROPIX

Ta sadašnjost glavne junakinje smještena je u početak osamdesetih godina, vrijeme buđenja novih energija nakon pobuna koje zahvaćaju svijet. No, junakinja je zarobljena u svojem unutarnjem svijetu samopreispitivanja, gdje, u trenutku kad joj prijeti gubitak identiteta zbog trauma iz braka koji se raspada, odbija biti žrtva traume iz djetinjstva. Odbija biti žrtva na bilo koji način. Zaglavljena u liftu egzistencije bori se s vlastitim demonima i istražuje svoj identitet, ne dopustivši predati se kalupima vremena. Kao podvojeno dijete socijalizma i tajni podrijetla svoje obitelji, ona, umjesto predaje i bijega, bira rušenje tabua.

Neobična je vizura umiranja kao spasa, pa se tako smrću oca, majke, očuha, najposlije pojavljuje smiraj. Junakinja se uči smijati. Kako su ocijenili recenzenti, 'Pravo na krik' je istinski vrisak senzibilne žene koja u nekom trenutku života konačno polijepi puzzle svoga djetinjstva, mladosti i zrelosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!