FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

'Život i sudbina' o Hitlerovoj Njemačkoj i Staljinovoj Rusiji

17.09.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Predstavom 'Život i sudbina' jednog od najpoznatijih suvremenih ruskih redatelja Leva Dodina započinje Festival svjetskog kazališta koji ove godine donosi pet predstava značajnih autora svjetske kazališne scene

Dramsko kazalište Maly iz Sankt Peterburga nastupit će u zagrebačkom HNK 18. i 19. rujna u 19.30. Riječ je o kazalištu osnovanom u Lenjingradu 1944. godine. U ekipi prvog ravnatelja Jefima Padve bio je i Lev Dodin, kasnije i sam ravnatelj Malyja, koji je sa studentima lenjingradskoga Kazališnog instituta 1976. počeo raditi na zajedničkom projektu kazališne obrade nekolicine suvremenih autora.

Dodin je redateljski uspjeh postigao predstavom 'Čovjek se uvijek sa sobom dogovara' po tekstu Aleksandera Ostrovskog i u nezavisnoj produkciji, nakon čega je režirao tekstove Valentina Rasputina, Karela Čapeka, Tennesseeja Williamsa i Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

'Život i sudbina' predstava je nastala po istoimenu romanu Vasilija Grossmana. Riječ je o jednostavnoj obiteljskoj priči koja podastire široku panoramu događaja i problema 20. stoljeća, poput modernog lica fašizma, komunizma, nacionalizma, totalitarizma, ekstremizma, okrutnosti i neslobode.

Priča je to o istaknutom znanstveniku, fizičaru nadomak otkrića tajne atomske bombe, koji se nakon evakuacije vraća u Moskvu. On je Židov i u tom smislu uistinu nije imao sreće. Premda se čini da se holokaust događa s druge strane bojišnice, nacionalizam i antisemitizam postaju nepisano pravilo Staljinova sistema.

Židovski mentalitet, židovska umjetnost, židovska fizionomija – sve su to pojmovi koji se spremno rabe u sovjetskim akademskim, kulturnim i političkim sferama. Fizičara izopćuju, izbacuju ga s instituta te je prisiljen suočiti se s užasavajućom dvojbom: hoće li ostati vjeran istini, znanosti, sebi i nastradati ili će se pokajati i priznati nepostojeće grijehe i pogreške. Povijesna podudarnost spasit će toga znanstvenika – sovjetska država treba atomsku bombu i Staljin je toga itekako svjestan. Staljinov izravni telefonski poziv tom izopćeniku čudo je koje će njemu i njegovoj obitelji vratiti život, nadu, uspjeh i priznanje. Znanstvenik je ushićen – iznova vjeruje u sustav, u ispravnost sovjetske države. Spreman je zaboraviti svu nestalu rodbinu, prijatelje i kolege.

Više o Festivalu svjetskog kazališta čitajte na službenim stranicama