FINALISTI

Žirirana lektira u Booksi

15.05.2008 u 07:54

Bionic
Reading

U književnom klubu Booksa članovi tportalovog žirija prvi put su javno predstavili pet finalista nagrade. U Žiriranoj lektiri i finalu su: Nada Gašić, Mirko Kovač, Josip Mlakić, Edo Popović i Dalibor Šimpraga

Bila je to jedinstvena prilika u kojoj je sedmeročlani žiri nakon kraćeg predstavljanja svakog autora dobio od njih i konkretne odgovore na pitanja o kandidiranim romanima.

Podsjetimo, od 57 prijavljenih romana u finalu su 'Mirna ulica, drvored' Nade Gašić, 'Grad u zrcalu' Mirka Kovača, 'Tragom zmijske košuljice' Josipa Mlakića, 'Oči' Ede Popovića i 'Anastasia' Dalibora Šimprage.

Nada Gašić konstatirala je da se čitanje u Booksi odvija samo nekoliko metara dalje od ulice u kojoj je smještena radnja njezinog kriminalističkog romana. Na to se kasnije nadovezao i Dalibor Šimpraga spomenuvši da se i u njegovoj 'Anastasiji' dio radnje smjestio u susjedstvu.

Umjesto Mirka Kovača ulomke iz 'Grada u zrcalu' čitao je glumac Milivoj Beader, a kratku recenziju romana dala je članica žirija Jadranka Pintarić.

Tomislav Brlek govorio je o čestim usporedbama Josipa Mlakića s Ivom Andrićem napomenuvši da Mlakić ne pokušava imitirati Andrića. 'Mlakić si je postavio velik zadatak da piše o jednom prostoru o kojem je pisao Andrić i mislim da je tu pronašao mjesta za sebe. To je jedan vrlo zanimljiv i složen pokušaj da o tom prostoru razvije vlastiti glas, u čemu je on uspio.'

Edu Popovića i njegov autobiografski roman 'Oči' predstavili su Alida Bremer i Roman Simić Bodrožić, Bremer tvrdeći da je u tom romanu najvažnija i najuspjelija kompozicija, a Simić Bodrožić zagovarajući tvrdnju da je Edo pisac koji piše kad ima nešto za reći i piše sa srcem, želucem i jajima.

Posljednji po abecedi na red je došao Dalibor Šimpraga, kojeg je najavila Ana Grbac ustvrdivši da je glavna dilema Šimpragine 'Anastasie' 'biti ili gnjiti'. Što je Šimpraga odgovorio, kao i što je ideja njegova romana te kako je bilo finalistima među sedam žirijevaca, pogledajte u videu.