SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Žigmanovu, Alajbegoviću i posthumno Kusiku dodijeljene nagrade 'Julije Benešić'

23.11.2018 u 22:47

Bionic
Reading

U dvorani Florentini u Đakovu u petak navečer su uručene nagrade 'Julije Benešić' laureatima ljetos održanih 21. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara

Dobitnici Nagrade “Julije Benešić” za najbolju knjigu književnih kritika u ovoj godini su Tomislav Žigmanov iz Subotice za knjigu 'Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme' i Božidar Alajbegović iz Rijeke za knjigu kritika 'Paralelni svjetovi'. Povelja uspješnosti Julija Benešića posthumno je dodjeljena Vlastimiru Kusiku iz Osijeka.

Predsjednik ogranka Matice hrvatske Đakjovo Vlado Filić naglasio je uvodno kako su Đakovački susreti najvažnija, prva književno-kritičarska manifestacija u Hrvatskoj.

'Susreti hrvatskih književnih kritičara ponos su grada Đakova. Kultura je uvijek tražila utočište u ovome gradu, počev još od Jospa Jurja Strossmayera nadalje. Stoga možemo reći da je Đakovo jedno kulturno utočište', rekao je zamjenik gradonačelnika Robert Francem.

Nakon svečanosti uručenja, održan je skup 'Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska', književna čitanja niza slavonsko-baranjsko-srijemskih književnika, kao i autora bosanske Posavine i Vojvodine.

Uručivanju nagrada Julija Benešića u Maloj gradskoj vijećnici prethodila je konferencija za novinare zamjenika gradonačelnika Francema i Tomislava Žigmanova, u ovoj prilici kao predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanika u Narodnoj skupštini Srbije, na temu kulturne suradnje Đakova i vojvođanskih Hrvata, u prvom redu Đakova i Subotice, odnosno Bačkog Monoštora.

Ta je suradnja, rekao je Žigmanov, utemeljena u kulturi, obrazovanju, turizmu i prekograničnim projektima suradnje, a Francem je rekao kako je razvoj suradnje grada Đakova i Hrvata u Vojvodini veoma važan.

Žigmanov je naglasio kako u Vojvodini trenutno djeluje oko 40 hrvatskih kulturnih udruga koje organiziraju oko 400 manifestacija. 'Naša je intencija da svako mjesto sa značajnijim brojem Hrvata u Vojvodini ima grad-prijatelja u Hrvatskoj. Za nas je važna vidljivost u RH jer pripadamo jednom narodu. Možemo biti mostovi suradnje, u čemu prednjače grad Đakovo, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija te grad Zagreb', rekao je Žigmanov.

U Vojvodini živi 47.033 Hrvata. Teritorijalno smo izrazito disperzirani, no unutar sebe vrlo homogeni, dodao je Žigmanov.