VRIJEDNA PRIZNANJA

ZFF: Publika nagradila 'Amiru' i 'Busterov svijet'

22.11.2021 u 17:50

Bionic
Reading

Publika ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala za najbolji film programa Ponovno s nama proglasila je egipatsku dramu 'Amira' Mohameda Diaba, a s festivala za djecu KinoKino, koji se održao paralelno, danski fim 'Busterov svijet' Martina Miehe-Renarda

Najbolji filmovi proglašeni su nakon glasanja publike festivala, koji je završio u nedjelju, a prikazao u proteklih osam dana više od 130 filmova u svim programima.

'Ponovno s nama' program je u kojemu se prikazuju novi filmovi proslavljenih autoračiji su prvi ili drugi filmovi bili prijašnjih godina u glavnom ZFF-ovom programu.

S prosječnom ocjenom 4,72 'Amira' je pobijedila u jakoj konkurenciji sedam recentnih naslova nekih od najznačajnijih redatelja današnjice, Asgara Farhadija (Heroj), Radua Judea (Baksuzno bubanje ili bezumni pornić), Joachima Triera (Najgora osoba na svijetu), Joachima Lafossea (Nemirni), Jonasa Carpignana (Chiara) i Lorenza Vigasa (Kutija).

'Amira' je priča o palestinskoj djevojci iz naslova začetoj prokrijumčarenom spermom svog oca Nawara koji je u zatvoru. Iako im se susreti svode na kratke zatvorske posjete, Amira je iznimno vezana uz oca, no kada se pokušaj njezinih roditelja da začnu drugo dijete izjalovi, saznaje se da je Nawar sterilan.

Egipatski aktivist i redatelj Mohamed Diab, čiji je 'Sukob' na ZFF-u 2016. osvojio Zlatna kolica za najbolji film, ove je godine sudjelovao sa 'slojevitom dramom o podjelama, ksenofobiji i prirodi mržnje u današnjem svijetu'. Film je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji.

'Busterov svijet' - priča o malom mađioničaru velikog srca

Ukupan zbroj glasova publike također je otkrio dobitnika nagrade publike 6. izdanja festivala KinoKino, uradak o malom mađioničaru velika srca, 'Busterov svijet' o dječaku koji voli svoj život, optimist je i zna da stvari nekad mogu biti teške, ali ako primijeniš malo magije i puno ljubavi, sve će sjesti na svoje mjesto.

Proglašenjem posljednjeg pobjednika 6. KinoKino festival i službeno je završio, nakon što je u konkurenciji prikazao sedam filmova, od kojih su neki dobili nagrade žirija.