BIBIJADA

ZFF: Filmovi za djecu iz zemlje Pipi Duge Čarape

16.10.2017 u 13:20

Bionic
Reading

Zagreb Film Festival (ZFF) u svom petnaestom izdanju, što će se održati od 11. do 19. studenog, prikazuje i sedam švedskih dugometražnih filmova za djecu, od novijih naslova do klasika poput "Pipi Duge Čarape".

Švedska kinematografija tradicionalno daje puno pozornosti dječjoj filmskoj produkciji, a za zagrebački festival izabrani su filmovi različitih žanrova i tema.

U okviru programa Bibijada prikazat će se horor za mlade, "Soba 213", koji se temelji na nagrađivanom švedskom bestseleru koji je osvojio srca hrabrih mališana na mnogim prestižnim festivalima od Toronta do Züricha, najavljeno je sa Zagreb Film Festivala.

Bit će tu i jedan od najomiljenijih švedskih dječjih filmova "Cloudboy", koji istražuje odnos između čovjeka, životinja i prirode te važnost i ljepotu suživota obilježenog poštovanjem i odgovornosti prema prirodi kroz lik povučenog dječaka i njegove novootkrivene obitelji.

Program donosi, među ostalim, toplu dramu "Moja sestra mršavica", koja s dozom humora progovara o poremećaju u prehrani mlade klizačice koja je svojoj bucmastoj i pomalo neobičnoj dvanaestogodišnjoj sestri oduvijek bila uzor. Prije dvije godine film je osvojio Kristalnog medvjeda za najbolji film u programu "Generacija Kplus" na Berlinaleu.

Proslavljenu priču Astrid Lindgren o osebujnoj djevojčici Pipi Dugoj Čarapi, prepuštenoj samoj sebi i svojoj mašti, zagrebačka publika će moći pogledati u ekranizaciji iz 1969. godine.

"Pipin neposlušni karakter i nemar prema autoritetu odraslih podigli su puno prašine 1945. kada je knjiga objavljena jer se tada smatralo kako bi književnost za djecu trebala služiti kao moralni primjer i sredstvo odgoja, a koliko je njezin lik inspirativan i dalje govore brojne filmske adaptacije", ističe se u najavi programa.

Srednjoškolcima je namijenjen natjecateljski program PLUS - pet filmova koji se natječu za novčanu nagradu u iznosu od 500 eura ove su godine, između njih 15 ponuđenih, odabrali učenici i učenice srednjih škola.

Kroz filmove "6. a" i "Lov na muhe" kroz odnose učitelja, djece i roditelja u dvije potpuno drugačije sredine, u siromašnom makedonskom selu i u naprednoj Švedskoj, ukazuje se na važnost međusobnog razumijevanja te odgovornosti odraslog društva prema djeci.

U švedskom filmu "6. a" roditelji učenika dolaze na hitni sastanak kako bi riješili gorući problem - tri dvanaestogodišnjakinje su optužene za zlostavljanje svojih kolega. One to odbacuju, roditelji ih brane, a ni sama učiteljica nije dovoljno napravila da smiri tenzije u razredu.

Tenzije u razredu, ali ovaj put političke i etničke, u fokusu su makedonskog filma "Lov na muhe", satirične drame o usponu i padu diktature smještene u prostor jedne učionice. Dan nakon završetka lokalnih izbora smijenjen je učitelj zbog političke nepodobnosti, a politikom su prožeti i odnosi među učenicima. U očajničkom pokušaju da zadrži radno mjesto, učitelj zaključava učenike i prisiljava ih da riješe sukob između svoja dva sela.

Nakon nagrade na ovogodišnjem Berlinaleu prikazat će se "Ljeto 1993.", dugometražni prvijenac Carle Simon, inspiriran redateljičinim djetinjstvom. Ta priča o šestogodišnjoj djevojčici Fride koja nakon smrti roditelja odlazi živjeti na selo s ujakom i njegovom obitelji španjolski je kandidat za Oscara.

Festival donosi i humorističnu dramu "Vincent" o sedamnaestogodišnjem "suicidalnom ekologu i depresivnom zaštitniku prirode kojeg od samoubilačkih misli spašava njegova ekstatična teta i luda avantura po Francuskoj".

Vincent izluđuje svoju obitelj nastojanjima da smanji njihov utjecaj na okoliš, sili ih da prijeđu vegetarijansku prehranu, odbija koristiti grijanje u kući i pridružuje se opskurnim aktivističkim skupinama, no tu njegovu opsesiju, vjerojatno uzrokovanu pretjeranom brigom majke, prekida teta koja ga odvede na putovanje života.

Izvan konkurencije prikazat će se dokumentarac "Lares Penatesque" o maturantima Klasične gimnazije iz 1949. godine, koji su snimili učenici te gimnazije, među kojima su dvije bivše članice žirija festivalskog programa PLUS.