VOX FEMINAE

Žensko stvaralaštvo u Medici

14.09.2010 u 11:05

Bionic
Reading

Festival Vox Feminae, posvećen umjetničkom stvaralaštvu žena, održat će se od 16. do 19. rujna u Kulturnom centru Medika, izvijestio je organizator, udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona

Vox Feminae je nastao po uzoru na Ladyfest koji se održava širomsvijeta već desetak godina, a zagrebačko izdanje jedini je takav festival uregiji, rekla je Gabrijela Ivanov u ime organizatora.

Kao neke od temeljnih ciljeva festivala, Ivanov je izdvojila promociju 'ženskihglasova' koji, ustvrdila je, nisu u dovoljnoj mjeri zastupljeni u medijima, tepredstavljanje dostignuća na urbanoj umjetničkoj sceni.

Četvrti po redu festival Vox Feminae prvi put ima i međunarodninatjecateljski filmski program, u čijem su središtu radovi koji istražujuaspekte rodnih uloga, ravnopravnosti i identiteta.

Na filmski dio festivala prijavilo se više od 250 radova, a selekciju je prošlonjih 49 iz 19 zemalja, od čega deset dugometražnih i 38 kratkometražnih.

Svi dugometražni filmovi su dokumentarci, a obrađuju različite teme, odtibetanskih redovnica do seks-igračaka u Švicarskoj, dok dio njih predstavljasvjetske umjetnice, slikaricu Margaret Mellis, pjesnikinju FriederikeMayroecker i spisateljicu Anne Perry.

U glazbenom programu nastupit će ponajbolje hrvatske autorice različitihglazbenih žanrova. Dnevni razgovori na festivalu bavit će se ekonomijom,medijima i tehnologijom, a priredit će se i nekoliko radionica, među kojima iautomehaničarska.

Ulaz na filmska i popratna događanja je besplatan, a festival se održava uz potporuMinistarstva kulture, Ureda za kulturu Grada Zagreba i HAVC-a.