INICIJATIVA V-DAY-A

Žene Konga same izgradile siguran grad

11.02.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Direktorica Centra za ženske studije Rada Borić prisustvovala je otvaranju grada City of Joy u Kongu, gdje će siguran krov nad glavom pronaći 180 žena žrtava silovanja

'Impresionirale su me žene koje su odlučne mijenjati i svoj položaj i stanje u zemlji. Bila sam ganuta slušajući svjedočenja žena koje su preživjele seksualno nasilje, prisjetila sam se i svoga rada sa ženama u Centru za žene žrtve rata, ali i ljuta koliko je malo međunarodna zajednica učinila da se prestane događati nasilje, čak i u blizini UN-ovih jedinica', dojmovi su koje je s nama po povratku iz Konga podijelila Rada Borić, aktivistica koju je magazin Forbes nedavno uvrstio na listu najmoćnijih feministica svijeta.

U Kongu je boravila prilikom promocije projekta koji je inicirala Eve Ensler, feministica i osnivačica V-daya, pokreta protiv nasilja nad ženama u kojem aktivno sudjeluje i Rada Borić koja je Eve Ensler nekoliko puta ugostila u Hrvatskoj. Trogodišnjom kampanjom Stop raping our gratest resource – power to women and girls of Congo uspjelo se animirati brojne međunarodne organizacije i pojedince u podršci izgradnji mjesta za prihvat 180 žena žrtava seksualnog nasilja.

S jedne strane očarana prekrasnom zemljom, s druge razočarana posljedicama sukoba i siromaštva vidljivog na svakom koraku, Rada Borić kazala je da su joj u Kongu bila najpotresnija svjedočenja žena koje su preživjele seksualno nasilje i danas su spremne mijenjati položaj žena u Kongu.

Otvorenju grada  početkom veljače prisustvovali su predstavnici UNIFEM-a i američkog State departmenta, Margot Wollstrom, specijalna UN-ova izvjestiteljica za seksualno nasilje u sukobima, aktivisti Stephen i Avi Lewis, Naomi Klein i glumice Charlize Theron, Rosario Dawson i Thandie Newton te glumac Dylan McDermott

'Posjetom Bolnici Panzi u kojoj dr. Denis Makwege i njegov tim operira i liječi žene koje su preživjele seksualno nasilje susrele smo se sa šest stotina žena koje su zaražene virusom HIV-a, i nedostaje im lijekova i potpore međunarodne zajednice. Zahvaljujući Fondaciji Stephen Lewis bit će nabavljena nova cjepiva', opisala je Rada Borić.

U 'Gradu žena', kako Borić prevodi 'City of Joy', ženama će, uz smještaj, biti osiguran terapijski rad i obrazovanje kroz različite programima da bi ih se osnažilo da preuzmu vodeće uloge u svojoj zajednici. Na izgradnji grada radile su i žene iz Konga, koje su izgradile prostore za rad i obrazovanje, a bavit će se i uzgajanjem povrća. Grupa njih, prozvana Green Mamas, već je ubrala prve plodove s dva hektara V-day polja, a delegacija u kojoj je bila i izvršna direktorica Centra za ženske studije, donirala je sredstva za još sedam hektara zemlje. Akciji se priključio i Google koji je poklonio opremu u vrijednosti od 100.000 dolara, a Green Amerika 75.000 dolara vrijedan solarni sustav koji će proizvoditi struju i toplu vodu. Donacijom su se pridružile i hrvatske udruge - članice Centra za ženske studije, Ženske sobe i žene iz Foruma žena SDP-a omogućile su kupovinu opreme za rad koju je Rada Borić za boravka u Kongu predala Christine Schuler Deschryver, direktorici City of Joy.

'Zahvaljujući V-dayu i osobnom angažmanu Eve Ensler stanje se polako mijenja jer, kako Eve kaže: 'Ne mogu se zlostavljati žene, koje su vrednije bogatstvo od rudnoga, a da svijet to mirno promatra godinama.' Trogodišnjom kampanjom smo uspjele da žene dobiju City of Joy u kojemu će imati prigodu zaliječiti traumu i obrazovati se. Kao sto znamo, iz našeg iskustva, nema demokracije bez sudjelovanja žena u odlučivanju. A žene Konga su izuzetno moćne i sigurna sam da bi drukčije odlučivale o sudbini svoje zemlje', rekla je Borić.

Među tim ženama je i Jane Mukoninwa, Kongoanka koja je ponovno silovana nakon što se vratila iz Bolnice Panzi u svoje selo. Ona će biti među prvim polaznicama programa koji će podržati žene koje su preživjele seksualno nasilje kako bi u svojim zajednicama preuzele aktivnu ulogu u promicanju ženskih prava.