'DJEVOJKA S BALONOM'

Žena koja je kupila uništenu Banksyjevu sliku ne odustaje od kupnje: Imam vlastiti komad povijesti

12.10.2018 u 10:49

Bionic
Reading

Žena koja je prije nekoliko dana za više od milijun funti na dražbi u Londonu kupila Banksyjevu sliku 'Djevojka s balonom', koja se zatim sama uništila, ostaje pri kupnji. Tvrdi da sada ima 'vlastiti komad povijesti umjetnosti'

Svijet umjetnosti 5. listopada ostao je zapanjen prizorom samouništenja slike čuvenog britanskog crtača grafita Banksyja. 'Djevojka s balonom', jedno od najpoznatijih djela tajnovitog umjetnika, na dražbi u londonskom Sotheby'su upravo je bila prodana za 1,4 milijuna funti, nakon čega je skliznula kroz rezač papira skriven u okviru, pretvarajući platno iz 2006. u trakice.

Novi, transformirani rad dobio je novi naziv, 'Love is in the Bin', i Banksyjevo odobrenje, a žena koja ga je kupila na dražbi, kolekcionarka iz Europe i dugogodišnja klijentica Sotheby'sa, potvrdila je da ostaje pri svojoj odluci.

'Kad se rad uništio, najprije sam bila šokirana, ali sam onda shvatila da dobivam vlastiti komad povijesti umjetnosti', rekla je.

Prema glasnogovornicima Sotheby'sa, u aukcijskoj kući nisu imali pojma o skrivenom rezaču papira. Navodno su i sami bili iznenađeni.

Na društvenim medijima Banksy je objavio video i u njemu objasnio da je sprava tajno ugrađena prije nekoliko godina, 'u slučaju da rad ikad završi na aukciji'. Njegov agent izjavio je kako je malo vjerojatno da je umjetnik surađivao sa Sotheby'som jer s institucijama i inače ne sklapa dogovore.

  • +10
U rujnu 2017. Banksy je ispred umjetničkog centra Barbican u Londonu napravio dva grafita nadahnuta djelom grafiti legende Jean-Michela Basquiata Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Novonastala slika moći će se pogledati u Sotheby'sovoj galeriji u Londonu 13. i 14. listopada, a potom odlazi svojoj vlasnici.

Voditelj odjela za suvremenu umjetnost ove aukcijske kuće, Alex Branczik, izjavio je kako Banksy nije uništio umjetničko djelo, već ga stvorio.

'Nakon njegove iznenađujuće intervencije zadovoljni smo time što možemo potvrditi prodaju rada, sada nazvanog 'Love Is in the Bin', prvog u povijesti stvorenog uživo tijekom aukcije.'

Banksyjev čin usporedio je s tradicijom umjetnika poput Rauschenberga, Metzgera, Tinguelyja i Landyja, koji su također na neki način uništavali svoju umjetnost.

'Djevojka s balonom' prvi put ukazala se na jednom zidu u Londonu, a pratila ju je rečenica 'Uvijek postoji nada'. Likovni kritičari sugerirali su da je rad kritika društva koje tjera djecu da prebrzo odrastu.